Sorompó vagy lezárás

2023.01.21. 07:36

Lezárnák a határátkelőhöz vezető utat Ausztriában - Ágfalva és Somfalva (Schattendorf) polgármesterei egyeztettek

Somfalva az ingázók okozta nagy átmenő forgalom miatt a határon átvezető út lezárására készül. A drasztikus lépésről folytatott megbeszélést pénteken Thomas Hoffmann somfalvi és Pék Zsuzsanna ágfalvi polgármester. Utóbbi szerint a schengeni belső határok átjárhatóságát biztosítani kell.

kisalfold.hu

A két polgármester találkozóján áttekintették a megoldási lehetőségeket. A felvételen Pék Zsuzsanna, Hansmann-Farkas Elizabeth tolmács és Thomas Hoffmann.

Fotó: Rombai Peter / RepeszTech

Somfalva polgármestere március elsejétől tervezi életbe léptetni a zárlatot, amelynél nem a két ország közötti határátkelőt zárnák le, hanem az odavezető települési utat, ami álláspontjuk szerint helyi hatáskör. Pék Zsuzsanna ágfalvi polgármester azért tartotta fontosnak a találkozót, hogy közvetlenül Thomas Hoffmanntól, Somfalva vezetőjétől tájékozódjon az osztrák oldal terveiről, ne csak a sajtóból értesüljön az őket is érintő lépésekről. A tegnapi megbeszélésen a települések jegyzői is jelen voltak. 

Nem a két ország közötti határátkelőt zárnák le, hanem az odavezető települési utat
Fotós: Rombai Peter/RepeszTech

Ingázók útvonala 

Az alapvető probléma az, hogy a két falu közötti határátkelő az elmúlt években az ingázók fontos útvonalává vált, sok környékbeli autós rövidít erre, mert gyorsabban eléri nagymartoni (Mattersburg) vagy bécsújhelyi (Wiener Neustadt) munkahelyét, mint a nagy határon keresztül. Ezért mind Somfalván, mind Ágfalván túl nagy az autóforgalom. Thomas Hoffmann hangsúlyozta: azért kell lépniük, mert egyre több az olyan baleset, amit az ingázók okoznak, és ami kerékpárosokat vagy gyalogosokat érint. Többen súlyosan megsérültek, decemberben is volt olyan baleset, aminek az elszenvedője még mindig nem épült fel. 

Az ágfalvi polgármester a beszélgetés elején leszögezte, ők a lezárás helyett forgalomlassítást, gyakoribb sebességmérést és rendőri ellenőrzést javasolnak. Hosszabb távon pedig támogatják egy új, a településeket elkerülő út megépítését. Ehhez a két ország közötti nemzetközi megállapodásra van szükség, amit korábban Magyarország támogatott, Ausztria viszont nem. Arra kérte somfalvi kollégáját, képviselje ő is ezt az álláspontot az osztrák döntéshozóknál. 

 

Amíg egy ilyen, mindenki számára elfogadható megegyezés nem születik, feltétlenül szükség van az út átjárhatóságának biztosítására. Az út építésekor öt szomszédos település írta alá a megállapodást, amiben úgy fogalmaztak: a beruházással több évszázados közlekedési útvonal éled újjá a határ két oldalán 

– mondta Pék Zsuzsanna. 

Sorompót javasoltak 

Thomas Hoffmann úgy fogalmazott, nem az útzár volt az első gondolatuk. Tavaly novemberben nyílt levelet intéztek a belügyminiszterhez. Ebben azt kérték, hogy állítsanak fel egy automata rendszámleolvasóval felszerelt sorompót, ami csak a helyi lakosok autóit engedné át, így jelentősen csökkenne az átmenő forgalom. Az adatokat nyilván előzetesen betáplálnák az informatikai rendszerbe. A felvetésükre azonban nem kaptak választ, ezért döntöttek a drasztikusabb útzár mellett. 

– Egy ilyen sorompó hatvanezer euróba kerül, aminek költségeit Somfalva állná. Nem a határon állítanánk fel, hanem a településen belül, mert az más jogi kategória – ismertette eredeti tervét Thomas Hoffmann, hozzátéve, hasonló megoldásra vannak példák más osztrák településeken. 

Pék Zsuzsanna kijelentette: továbbra sem támogatja az elképzelést, mert nem zárhatja le minden település az útját, ha valami nem tetszik neki. Példának hozta fel, hogy a magyar oldalon élők sem örülnek, amikor az osztrák mezőgazdasági vállalkozók átjárnak a nagy méretű munkagépeikkel a határon, és besározzák, tönkreteszik az utakat. 

A találkozón több megoldási lehetőséget áttekintettek, megértették egymás érveit a felek, de az álláspontok nem közeledtek.
Fotós: Rombai Peter/RepeszTech

Fontos a mobilitás 

– A schengeni belső határok átjárhatóságát, a munkavállalók szabad mozgását biztosítani kell. A világ változik, a modern gazdaságban a mobilitás kulcsfontosságú, amihez igazodni kell. Az ingázók munkája mindkét országnak fontos, az ő érdekeikre is figyelemmel kell lenni – hangsúlyozta az ágfalvi polgármester, aki szerint a jelenleg alkalmazott időszakos lezárás is torlódásokat okoz, érdemes lenne azt felülvizsgálni. 

– Sokkal jobban eloszlana a forgalom, ha nem lenne érvényben az időkorlát és még több helyen nyitva lenne a határ – mondta. 

A konstruktív találkozón több megoldási lehetőséget áttekintettek, megértették egymás érveit, de az álláspontok nem közeledtek. A somfalvi polgármester úgy fogalmazott: vagy sorompó, vagy lezárás! 

Thomas Hoffmann a találkozót követően az osztrák belügyminisztérium közlekedési osztályának jogi szakemberével egyeztetett. A tárgyalás eredményének függvényében hozzák meg végleges döntésüket. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában