Sok a baleset

2023.01.10. 17:04

Megszületett a döntés: a somfalvi önkormányzat lezárja a határt Ágfalvánál

Az elmúlt években Ágfalva és Somfalva közötti határátkelő az ingázók közötti fontos útvonallá vált. A burgenlandi település önkormányzata több korlátozást is bevezetett. Ennek értelmében munkanapokon reggel és este megtiltották az átkelést.

kisalfold.hu

Az elmúlt években Ágfalva és Somfalva közötti határátkelő az ingázók közötti fontos útvonallá vált.

Forrás: Kisalföld archív

Fotó: Szalay Károly

Drasztikus intézkedést hozott a somfalci (Schattendorf) önkormányzat. A krone.at beszámolója szerint azért, mert a településen több súlyos baleset is történt, továbbá a Belügyminisztériumtól sem kaptak segítséget.

Az elmúlt években Ágfalva és Somfalva közötti határátkelő az ingázók közötti fontos útvonallá vált. A burgenlandi település önkormányzata több korlátozást is bevezetett. Ennek értelmében munkanapokon reggel és este megtiltották az átkelést. Soproni és a környékbeli autósok közül még most is sokan rövidítenek erre. Hamarabb elérhető Nagymarton (Mattersburg) Bécsújhely (Wiener Neustadt). Sokan az autót leteszik a határ mellett, majd átsétálnak, és az ottani autóval utaznak tovább.

Thomas Hoffmann polgármester tavaly novemberben a belügyminiszterhez intézett nyílt levelében azt követelte, hogy a törvényi keretek között a határátkelő csak a lakosok számára legyen nyitva, és automata fénysorompót lehessen felállítani. Biztonsági okokból meg kell akadályozni az ellenőrizetlen átmenő forgalmat. Az ideiglenes tilalom nem járt a kívánt hatással.

A helyzet tovább romlott. Egyre gyakrabban történnek olyan balesetek, amelyekben kerékpárosok vagy gyalogosok érinettek. Többen súlyosan megsérülnek. Legutóbb december 30-án ütött el egy járókelőt egy magyar ingázó. A beteg még mindig kórházban van.

- Nem nézhetjük tovább tétlenül. A jelenlegi helyzetet nem lehet elviselni – panaszkodott az SPÖ polgármestere, miközben még mindig választ vár Gerhard Karner ÖVP-belügyminiszter hivatalától.
Thomas Hoffmann bejelentette: a közelgő önkormányzati képviselő-testületi ülésen rendeletet fogadnak el a határút lezárásáról. A további intézkedésig érvényes korlátozás március 1-jén lép életbe. 

- Jobban szerettem volna egy fénysorompót, mint egy ésszerű, európai szintű megoldást. De ha a Belügyminisztérium nem tesz valamit, akkor be kell avatkoznunk. A lakosság biztonsága a legfontosabb.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában