Nincs ellenszer

2023.03.15. 20:13

Tilos a lapát alá – Csak kézbe lehet adni a szórólapot Győrben

Egy évtizede is égető probléma volt Győrben az autók szélvédőit beborító reklámáradat. A közelmúltban ismét felütötte a fejét a jelenség. A bosszanokdáson túl tehetünk valamit? A rendőrséget és a Városrendészetet kérdeztük.

Sperling Krisztina

Ha tetten érik, komoly büntetésre is számíthat, aki az ablaktörlő alá teszi a reklámot.

Forrás: Illusztráció

Fotó: Csapó Balázs

Egy évtizede is égető probléma volt Győrben – főleg a Belvárosban –, az autók szélvédőit beborító reklámáradat. Akkor az önkormányzathoz rengeteg bejelentés érkezett az autók tulajdonosaitól, amelyek hatására született meg 2012-ben az a rendelet, amely – a többi között – a szórólapozást is szabályozza. 

„Folyamatosan érkeztek hozzánk a bejelentések a lakók részéről, így muszáj volt lépnünk az ügyben. Aki vét a szabályozás ellen, az akár 150 ezer forintra is büntethető. Reméljük elrettentő lesz a rendelet és rövid időn belül teljesen megszűnik a szélvédős szórólapozás” – mondta korábban egy nyilatkozatában dr. Lipovits Szilárd, Győr egykori jegyzője.

A közelmúltban ismét felütötte a fejét a jelenség, az Olimpiai Sportpark környékén szórólapoztak - ami miatt A "Győr összefog" Facebook csoportban írt egy segítségkérő posztot egy tulajdonos. 

A bejegyzésére számos – hol nyugodtabb hangvételű, hol indulatosabb – hozzászólás érkezett. Volt aki szerint nemcsak Szigetben, hanem több másik városrészben is tapasztalták ugyanezt. Egy másik kommentelő már nyomdafestéket nem tűrő megfogalmazásban fűzte hozzá, hogy Adyvárosban már jó ideje, minden hétvégén csinálják. Volt aki azt írta, hogy az ő ablaktörlőjét el is törték, megint más azért emelte fel a hangját, mert ezeket a szórólapokat városszerte viszi a szél.

Felmerült a kérdés, hogy szabályos-e a reklámozásnak ez a formája, és ha nem, mit lehet tenni, kihez lehet fordulni, ha ezzel találkozunk, pláne akkor, ha esetleg még kár is keletkezik az autóban. Kérdéseinkkel a győri rendőrkapitányságot és a Városrendészetet kerestük meg.

Értéktől függően szabálysértés, vagy bűncselekmény

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Sajtóosztájától azt a tájékoztatást kaptuk, hogy tulajdon elleni szabálysértést – rongálást – követ el az a személy, aki miközben elhelyezi a szórólapot, a járműben 50.000 forint alatti kárt okoz. Amennyiben a kár ezt az összeghatárt meghaladja, például az autó drága fényezése megsérül, akkor abban az esetben már rongálás vétsége bűncselekmény miatt indulhat eljárás.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy ha valaki esetleg mérgében eldobja, tehát nem teszi el, vagy nem a szemetesbe dobja a reklámanyagot, akkor köztisztasági szabálysértést követi el.

Egyértelmű bizonyíték kell

Kiemelték, hogy Győrben 2012. április 21-től önkormányzati rendelet tiltja a kéretlen szórólapozást, közösség elleni magatartásnak van nyilvánítva azon formája, amikor nem kézből kézbe osztják a reklámokat. 50.000-150.000 forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható, aki a tiltás ellenére szórólapot helyez az autókra. A közigazgatási eljárást a polgármesteri hivatal jegyzőjénél kell elindítani, de egyértelműen bizonyítani kell, hogy ki követte el a szabályszegést. Ha a Városrendészet ilyen cselekményt észlel, a szükséges intézkedéseket a szervezet rendészei teszik meg - tudatták.

A városrendészek csak figyelmeztethetnek

A Városrendészetnél a jogi osztályhoz irányítottak bennünket. Ott elmondták, hogy a közelmúltban munkatársaik nem találkoztak ezzel a jelenséggel: nem érkezett hozzájuk lakossági bejelentés és a közterület felügyelőik sem jeleztek ilyen tevékenységet. Elmondták, hogy korábban – nagyjából fél évvel ezelőtt – Adyvárosból kaptak lakossági bejelentéseket, akkor fokozottan ellenőrizték a környéket, a tettenérés reményében. Kiemelték, hogy a 06-20/585-8888 ügyeleti telefonszámon a nap 24 órájában fogadják a hívásokat, amelyekre azonnal megteszik a szükséges intézkedéseket.
Azt is elmondták, hogy annak ellenére, hogy életben van az az önkormányzati rendelet, amelyben meghatározták, hogy csak kézből kézbe szabad adni szórólapokat, bírságolásra nincs lehetőségük. Hozzátették, hogy erre az önkormányzatnak kellene hoznia egy közösségi együttélést szabályozó rendeletet, ami biztosítaná a szankcionálás lehetőségét a Városrendészet számára. Egyelőre csak figyelmeztethetik a szórólapozót és a rendőrséget tudják kihívni, és kell is őket értesíteniük.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában