Fontos az energia-szuverenitás

2023.03.06. 16:32

Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője tartott előadást Mosonmagyaróváron

Mészely Réka

Dr. Toldi Ottó

Fotó: Kerekes István

Magyarország, energiaválság, orosz–ukrán háború címmel tartott előadást a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője, dr. Toldi Ottó a Floris Klubban. 
– A hétköznapi emberek békét akarnak – kezdte előadását a Klímapolitikai Intézet kutatásvezetője, utalva az orosz–ukrán háborúra, s kitért a klímaváltozás veszélyeire is. Kiemelte: a fosszilis energiáról „le kell jönni”. Káros és el is fog apadni. Mindeközben az energiaigény nő, így kódolva van a konfliktus. 

– Fontos az energiaszuverenitás, villamos energiában az önállóságra kell törekedni, és ez igaz az édesvízre, egészséges termőföldre, élelmiszerre is – hangsúlyozta dr. Toldi Ottó, aki szerint Paks I. és Paks II. is sokáig fog együtt működni. 

A szakember emlékeztetett: két új földgázlelőhelyünk van, és további ötvenet tervez a Mol, kőolaj-kitermelésben is gondolkodnak, és van szenünk, bár nem túl jó minőségű. A megújuló energiaforrásoknál fontos szerepet kaphat a szélenergia. Egyre több település kapcsolódik rá a geotermális hőre. A hazai megújuló források segítenek kiváltani az importot. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában