Magyar-osztrák egyeztetés után

2023.03.16. 09:21

Az ingázók érdekében - 40 ezer magyar burgenlandi munkavállalását nehezítik az útkorlátozások - videó

"Harcolunk az osztrákokkal a határok szabad átjárásának biztosításáért. Burgenland tartomány egyoldalúan, rendkívül udvariatlanul és hirtelen lezárt több határtárátkelőt. Ágfalva és Somfalva között a település már korábban korlátozta az átmenő forgalmat, most ezt akarják tovább szigorítani" - írta közösségi oldalán Németh Zoltán, Győr-Moson-Sopron vármegye elnöke.

kisalfold.hu

Fotó: Kisalföld-archív

Fotó: Rombai Péter

"A Sopron-Szentmargitbánya közti úton a korlátozás viszont most új “ötlet”, gyakorlatilag lezárásra került, pedig a bővítésére az Ausztria-Magyarország Interreg Program Monitoring Bizottságában szavaztuk meg a pénzt az osztrák partnerekkel közösen, ráadásul egyhangú szavazással, pont azért, hogy a megnövekedő forgalmat képes legyen megfelelő infrastruktúrával kiszolgálni. Az európai uniós forrás elnyerésének feltétele pont az volt, hogy az európai törzshálózat jobb elérését biztosítsuk a határtérségben, most pedig Burgenland tartomány ezelől a forgalom elől zárta le az utat.

Felháborító a hozzáállás és a módszer is, hiszen nem egészen egy éve Heinrich Dornerrel, a burgenlandi Közlekedési ügyekért felelős tartományi tanácsossal abban állapodtunk meg, hogy közös közlekedési munkacsoport felállításával segítjük annak a 40 ezer magyar ingázó munkavállalónak a helyzetét, akik Ausztria gazdasága számára nélkülözhetetlenek.

Már a korábbi egyeztetéseken is kértük, hogy a 2024-re a határig megépülő M85-ös gyorsforgalmi úthoz osztrák oldalról építsék meg az összeköttetést az A3-as autópályáig. Szemtől-szemben ezt az elképzelést a burgenlandiak általában támogatják, de ez a valóságban nem is feltétlenül van így, és amúgy is mindig a Szövetségi Kormányra mutogatnak, hogy az autópálya építés szövetségi hatáskör, ott meg a közlekedési tárcát vezető miniszter nem szereti a közúti közlekedést, így nem várható elmozdulás az osztrák álláspontban, azaz nem akarnak autópálya összeköttetést.

Pedig, ha megfelelő kapacitás jönne létre a határátkelőn - amely igazából nem is kellene, csak Ausztria évek óta jogsértő módon fenntartja a határellenőrzést - akkor az átmenő forgalom magától megszűnne a “Piknik úton”, hisz Hegyeshalomnál se jut eszébe senkinek, hogy Nickelsdorfon menjen keresztül, amióta az M1-es autópályán megfelelő átkelés biztosított.

 

Így nehéz egyeztetni, hisz Ausztria hamar megsínylené, ha a magyar munkavállalók hirtelen “kivonulnának”, de azt nem szeretnék, hogy eljussanak a munkahelyükre… Ráadásul szóban együttműködőek a kérdésben, a gyakorlatban pedig erőszakosak és a nyilvánvaló jogsértő megoldásoktól sem riadnak vissza, mindezt pedig rendre előzetes egyeztetés nélkül teszik.

Szóval a céljukat sem lehet érteni. 

  • Kell a magyar munkaerő (mondjuk itthon is kellene), de ne tudjon könnyen eljutni hozzájuk. 
  • A kisebb falvak lakói panaszkodnak az ingázók okozta nagyobb forgalom miatt, de nem akarják, hogy megépüljön az az út, ami a forgalmat a települések elkerülésével vezetné… 
  • Fejlesztünk egy utat közösen azért, hogy a nagyobb úthálózatokra rávezesse a forgalmat, aztán jól zárjuk le a forgalom elől, amiért építettük… Ki érti ezt???
 

Én biztosan nem. De bízom a józan észben, minden szkepticizmusom ellenére a belátásban, és persze az európai jogban, amely szerint a schengeni kódex 24. cikke szerint a szabad átjárást biztosítani kell, az akadályokat fel kell számolni. Ugyan itt nem konkrétan a határ lett lezárva, de a határ közvetlen közelében kitett korlátozó tábla nem teszi lehetővé, hogy az útra ráhajtsanak, elágazási lehetőség pedig a határ után nincs, így ez a határforgalom jogellenes korlátozását jelenti.

Az Interreg Programból kifizetett támogatással kapcsolatban visszafizetési kötelezettséget fog életbe lépni, hisz a támogatás célja így nem tud teljesülni. Szóval érv van elég, csak józan belátásra lenne szükség és arra, hogy Burgenland tartomány ne a magyarokkal szemben alkalmazott jogszerűtlen kényszer-intézkedésekkel akarja megóvni a falvai lakosait az átmenő forgalomtól, hanem a saját kormányánál érje el azt, hogy a megfelelő közlekedési infrastruktúra kiépítését támogassa és ne egymásra mutogassanak, ne tegyenek keresztbe minden létező eszközzel a fejlesztésnek, hisz ez hozna megnyugvást a térség életébe.

 

Kiss-Parciu Péter regionális és határ menti gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkár, Farkas Ciprián soproni polgármester mellett minisztériumi szekértőkkel és az ORFK képviselőjével mondtuk el az érveinket (inkább a követelésünket) a Heinrich Dorner tartományi közlekedésért felelős tanácsos által vezetett osztrák delegációnak Kismartonban hétfőn" - olvasható Németh Zoltán posztjában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában