Életmű

2023.02.07. 18:18

Megemlékeztek az egykori tanítóról Vásárosfalun

Vasárnap ismét ünneplésre hívták a lakókat a műemlék harangláb harangjai Vásárosfaluban. Szinte megtelt az új templom az istentiszteleten, amelynek része volt az emléktábla-avató ünnepség is.

kisalfold.hu

Buti Sándor minden öröme az iskolával függött össze. Fotó: HUstory Facebook oldal

– Egy régen, négy évtizeden keresztül a faluban dolgozó tanító, Buti Sándor munkájának állítottak emléket volt tanítványai. Az ötletgazda Lukácsy Jenő, Amerikába elszármazott volt diák volt. Ihász Beatrix lelkész-esperes az istentiszteleten imába foglalta a volt pedagógusok tevékenységét és Isten áldását kérte valamennyi jelenleg is dolgozó tanítóra, tanárra. Majd az emléktábla készíttetője, Lukácsy Jenő emlékezett vissza Buti Sándor tanítóra. Méltatta munkásságát, kiemelte, hogy az összevont 1–4. osztályban is milyen eredményes munkát végzett, és a tanulmányi versenyekről is szép eredményekkel tértek haza tanítványai. 

Molnár Sándor, Vásárosfalu polgármestere, akit szintén tanított, elmondta, hogy a tanítót abban az időben a gazdák fogadták meg. Ők fizették a bérét és látták el élelmiszerrel. Sok kiemelkedő teljesítményt elért diák került ki a kezei közül, orvosok, pedagógusok, mérnökök, sőt, még atomfizikus is – idézte fel a hallottakat Tompáné Balogh Mária közösségszervező. 

A Kossuth-díjas tanító emlékére a templom bejárata mellett helyezték el az emléktáblát, amit megáldott a lelkész. 

A Hustory által közzétett, a faluról szóló kiadványban szerepelnek Buti Sándor gondolatai. 

Tulajdonképpen minden örömöm az iskolával függ össze, örülök, ha jól tanulnak a gyerekek, hogy visszatérült negyven éves munkám fáradsága abban, hogy becsületes nemzedékek nőttek fel Vásárosfalun.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában