Kézbe vehették a háborús fegyvereket

2023.02.17. 20:56

Életre keltették a történelmi érettségi tételt az Apor-iskolában Győrben - sok-sok fotó

Rendhagyó történelemórán vehetett részt a Apor Vilmos-iskola mintegy hetven, 12. évfolyamos diákja a marcalvárosi Apor-iskolaközpontban.

Gyurina Zsolt

Fotók: Csapó Balázs

A péntek délután tartott órán a Honvéd Hagyományőrző Egyesület mosonmagyaróvári tagozatának tagjai, Sastin Károly és Szabó Martin bemutatták a Magyar Királyi Honvédség fegyvereit és a katonák felszerelését 1938-tól 1945-ig, a II. világháború végéig.

- Évekig tudnánk beszélni a témáról, most megpróbáljuk 45 percben összesűríteni a mondandónkat - mondta lapunknak Szabó Martin. - A rendhagyó órára hoztunk magunkkal fegyvereket, ezek között volt saját gyártású magyar és a németektől kapott egyaránt, és tartottunk egyenruha-bemutatót.

A fegyverek között voltak például különböző években rendszeresített géppisztolyok, töltényhüvelyek, Mauserek. A ruhákat fel lehetett próbálni, a fegyvereket kézbe lehetett venni az óra során. Sastin Károly hozzátette, hogy külön aktualitást adott az eseménynek az, hogy a magyar II. hadsereg doni katasztrófájának nemrégiben volt a 80. évfordulója.

Kokas Márta, az iskola történelemtanára lapunknak elmondta, hogy az egyik diákjuk révén kerültek kapcsolatba a mosonmagyaróvári hagyományőrző egyesülettel, ő ajánlotta fel a rendhagyó történelemóra lehetőségét. A diákok idén érettségiznek, az érettségi tételek között pedig szerepel Magyarország II. világháborús részvétele.

Ezen a módon elmagyarázva pedig nem csak száraz tankönyvi anyag a történelem, vélhetően jobban megragadnak az ismeretek így a gyermekek fejében, hangsúlyozta a pedagógus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában