Az új kezdetek időszaka

2023.01.06. 14:50

Ez történt 2022 áprilisában – Gyászolt a győri balett, film készült a vértanú püspökről, országgyűlési választásokat tartottak

Áprilisban sokan fogtak új projektekbe. Kitárta kapuit a Kimba Elefánt Park, virágba borultak a Szedd magad! kertek és filmmel állítottak emléket Apor Vilmos vértanúságának.

Dániel Viktória

Oroszlánfóka, elefánt és kenguru is látható a Kimba parkban.

Fotó: Csapó Balázs

Elefántok és fókák új otthona

Szafariélmény Töltéstaván. Megnyitotta kapuit a Kimba park, amely autós szafarival, elefántbemutatóval és fóka­show-val várja a látogatókat. A Casselly hétgenerációs cirkuszi család 2021-ben döntött úgy, hogy felhagy a turnézással és nyugdíjazza állatait. A 12 hektáros területen igyekeztek mindent megteremteni, amire csak kedvenceiknek szüksége lehet a pihenéshez. Emellett arra törekednek, hogy megmentsenek minden otthonra szoruló állatot és boldog életet biztosítsanak nekik a parkban.

Oroszlánfóka, elefánt és kenguru is látható a Kimba parkban.
Fotós: Csapó Balázs

Mindenkit újraválasztottak

Minden megyei képviselő megvédte mandátumát az ország- gyűlési választásokon. A részvételi arány kicsit alacsonyabb volt, mint négy évvel ezelőtt, de az előzetes várakozásoknak megfelelően alakult a szavazás. A legtöbb választókörzetben eseménytelenül telt a nap. Győrben a 48. szavazókörben az egyik választó sértegette a bizottság egyik tagját, a soproni 18-as körzetben valaki kutyaharapást követően vérző kézzel szerette volna leadni voksát, Szilban pedig a viharos szél okozott áramkimaradásokat, de a szavazást sehol nem kellett felfüggeszteni.

Film Apor életéről

Életrajzi drámát forgattak Apor Vilmos boldoggá avatott vértanú püspök, a Győri Egyházmegye főpásztorának életéről. A Mindenkinek mindene címet viselő alkotáshoz a városban is számos jelenetet forgattak, épp a vértanú halálának évfordulóján. A győri püspök rövid, de tartalmas életének bemutatása során színpadi jeleneteket és vetített filmes elemeket ötvöztek. Apor Vilmost Bakos-Kiss Gábor, a Győri Nemzeti Színház igazgatója alakította. Az ősbemutatót júniusban tartották a megyeszékhelyen.

Szedd magad! tulipán

Több százan látogattak el a megyéből a TulipGardenbe a nyitó hétvégén. A különleges Szedd magad! kert kapunyitására sokan vártak, viszont a hideg idő miatt el kellett halasztani a nyitást. Április végére azonban teljes pompájukban csodálhatták meg a virágokat a látogatók. A megnyitóra Nagy István agrárminiszter is ellátogatott. A szigetközi kertészet mellett Pannonhalmán is nyílt egy hasonló virágoskert ugyanebben a hónapban.

Minden színben pompáztak a tulipánok. Térségünkben több kertészet is Szedd magad! akcióval üdvözölte a tavaszt.
Fotós: KISS ANNAMARIE

Búcsú az alapítótól

Hetvenhét éves korában el­hunyt Markó Iván, a Győri Balett alapítója, Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, akit 1974-ben a világ tíz legjobb táncosa közé választottak. A művészt a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben helyezték örök nyugalomra, s Győrben is megemlékeztek a néhai igazgatóról. A Győri Balett egykori és jelenlegi tagjai, pályatársak, tanítványok és rajongók búcsúztak fehér rózsával a táncművésztől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában