Győri rakétások

2022.12.02. 17:00

Ünnepeltek a győri katonák - a tüzéravatáson húsz frissen végzett tiszt tett esküt Likócson - XXL-galéria

A győri rakétaezred minden évben Szent Borbála napjához közel tartja hagyományos ünnepségét, a fegyvernemi napját. A tüzéravatáson 20 frissen végzett tiszt és altiszt tett esküt a likócsi laktanyában.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

A győri Pálffy Miklós laktanya emlékparkjában kopjafa koszorúzásával kezdődött a program, majd az alakulótéren ezredsorakozóval folytatódott. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Ruszin-Szendi Romolusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka levélben köszöntötte győri katonákat, majd dr. Kollár József dandártábornok szólt a felsorakozott ezredhez.

Kulcsfontosságú a légvédelem

- A magyar légierőnek kiemelt támasza a győri rakétaezred. Büszkék lehetnek idei teljesítményükre, szakmai felkészültségüket bizonyították több fronton. Az elmúlt évtizedek legjelentősebb haderő-fejlesztési programjából, a Zrínyi Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programból a győri rakétások sem maradnak ki. A közúti szállítóeszközök jelentős része már korszerűsödött, s megérkezett a laktanyába a Légvédelmi Rakéta Műveleti Központ telepített változata, és jövőre pedig a NASAMS légvédelmi rakétarendszer beszerzése is megtörténik - beszélt bajtársaihoz dr. Kollár József dandártábornok.

- Az ukrán-orosz konfliktus rámutat arra, hogy vívnak csatákat a földön, ám a háborút nagy valószínűséggel a légi harcok döntik majd el - tette hozzá a dandártábornok.

Fotós: Csapó Balázs

Sokrétű feladatok

Könczöl Ferenc ezredes, a győri alakulat parancsnoka elmondta: a kisalföldi katonáknak számtalan esetben kellett bizonyítaniuk az elmúlt évben. Az alapfeladataik mellett aktívan kivették és kiveszik a részüket a migrációs válsághelyzet, illetve az egészségügyi veszélyhelyzet kezeléséből is.

A déli határok mentén a győri katonák immár hat esztendeje őrzik hazánkat. Ezen kívül Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is erősítették a határvédelmet. Az ezred honvédjei tájékoztató előadásokat tartottak a megye középiskoláiban, illetve pályaorientációs napokon várták a diákokat  - emelte ki a győri parancsnok.

Fotós: Csapó Balázs

Legurították a tüzérpálinkát

- A jövő év is bővelkedik majd feladatokban, hiszen a közepes lövészdandár Mistral légvédelmi rakéta alegységére NATO szintű harcászati képességellenőrzés vár - fűzte hozzá Könczöl Ferenc.

A rendezvény fénypontja a leendő tüzérek eskütétele volt, akik elöljáróiktól oklevelet vehettek át, majd a szokásoknak megfelelően a tüzérpálinka elfogyasztásával lettek ízig-vérig tagjai az egységnek. A frissen felavatott tüzéreket 85 mm-es légvédelmi lövegekkel leadott díszlövésekkel köszöntötték.

A fegyvernemi nap lehetőséget adott arra is, hogy az idén kiválóan teljesítő katonákat díjazzák. Nekik a dandártábornok és a parancsnok nyújtott át elismeréseket. Az ünnepség zárásaként a felsorakozott alakulat díszmenettel koronázta meg a 2022-es esztendőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában