Lassan összedől

2022.12.01. 07:27

Több mint 2000 aláírással követelik a gönyűiek, a védett fogadó állagmegóvását a tulajdonostól

A 2005-ben alakult Gönyűi Honismereti Egylet aláírásgyűjtést szervezett a falu központjában álló, „A megye hét csodája” között nyilvántartott Postakocsi Fogadó megmentéséért.

Barki Andrea

Ágostonné Edit, az egylet egyik alapító tagja az omladozó épület előtt a kezében egy már 20 éve elkészült felújítási tervvel. Fotó: Rákóczy Ádám

A civil szervezet úgy látja, hogy az elmúlt 20 évben nem történt semmifelé fejlesztés, de még állagmegóvás sem az épületen. A teteje több helyen beszakadt, befelé dőlnek a falak, fák nőnek ki az épületből. 

A Mária Terézia-kori Postakocsi Fogadó gyönyörű helyen, Gönyűn, a Duna-parton áll. A fogadót a korabeli feljegyzések alapján Fellner Jakab, Esterházy Károly püspök építésze emelte 1759 és 1769 között Esterházy Miklós nádor birtokán. A vendégfogadó nemcsak szállást és ellátást nyújtott, a megfáradt lovakat is le tudták cserélni az utazók. Valószínűleg ebben a fogadóban töltött el egy éjszakát I. Ferenc császár a XIX. század elején. A kismegyeri csata után itt táboroztak Napóleon katonái, míg a tisztek a fogadótól nyugatra lévő Esterházy-kastélyban szálltak meg. A gönyűi fogadó hosszú éveken át az állam tulajdonában volt. A huszadik század közepétől nem sok mindent tudtak kezdeni vele. Tantermeket alakítottak ki benne, szolgált kovácsműhelyként és tejcsarnokként is. 1962-ben a gönyűi, majd a vele egyesülő győrszentiváni tsz vette birtokba. Napjainkban magántulajdonban van. 

Kiállítás és cikkek sora 

– Mivel 800 éves a település első írásos említése, én 1978 óta összeszedtem az összes újságcikket, ami megjelent Gönyűvel kapcsolatosan, és az évfordulón közzétettem, a „Hajózási kiállításunkon”. A Kisalföldben is nagyon sok cikk jelent meg róla. Ezekben végigkövettem a fogadó történetét 2002-től és kiderült, hogy gyakorlatilag nem történt semmi az épülettel – idézte fel a történteket Ágostonné Edit, a Gönyűi Honismereti Egylet egyik alapító tagja. – Az a célunk, hogy Közép- Európa egyik különleges, fennmaradt barokk épületegyüttese ne legyen az enyészeté, hiszen nem csak építészeti szempontból jelentős alkotás. Történeti jelentősége Magyarországon egyedülálló, a XVIII. században kiépült királyi postakocsi-hálózat máig megmaradt, legfontosabb állomása – mondta Edit. 

A teteje több helyen beszakadt, befelé dőlnek a falak, fák nőnek ki az épületből. Fotó: Rákóczy Ádám

Két hónapos munka 

Az évtizedes elhanyagoltságot látva a kiemelkedő értéket képviselő épületegyüttes megóvása érdekében szeptember óta aláírásokat gyűjtöttek a gönyűiek. Két hónapos munkával sikerült 2251 aláírást összegyűjteni, amellyel azt kérik a gönyűi volt Postakocsi Fogadó védett épületének tulajdonosától, továbbá az örökségvédelmi hatóságtól, tehát a megyei kormányhivatal főispánjától és az építésügyi és örökségvédelmi főosztálytól, hogy állítsák meg a védett műemlék épület további elhanyagolását, végezzék, illetve végeztessék el a halasztást már nem tűrő teljes állagmegóvást, segítsék elő az ingatlan megmentését, hasznosítását. Eltelt két hét, de a beadványukra válasz még sehonnan nem érkezett. Pedig a kétezres évek elején már volt egy nagyszabású terv az egykori fogadó rekonstrukciójára és annak telkén egy új, ötcsillagos szálloda és yachtkikötő építésére. Az ingatlanegyüttes tervét a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal tervtanácsi zsűrije dicsérettel fogadta. Ez azonban nemcsak hogy nem valósult meg, hanem az eltelt húsz év alatt lassan a természet veszi birtokba az épületet, amely műemléki védettség alatt áll. 

Az önkormányzat is tehetetlen 

– A tulajdonos, a Gönyű Postakocsi Fogadó Kft. felé többször jeleztük, hogy legalább az állagmegóvás szintjén intézkedni kellene, de nem tudtunk eredményt elérni. Korábban megkerestük az építésügyi és örökségvédelmi hatóságot is, hogy intézkedjenek. 2020 májusában indult is egy kötelezési eljárás az állagmegóvásra, sikertelenül. A védett műemlékekért felelős hatóság a megyei kormányhivatal illetékes építésügyi és örökségvédelmi osztálya, az állagmegóvás végrehajtását és az előírt kötelezettségek teljesítését nekik kell ellenőrizni – mondta megkeresésünkre az önkormányzatnál Szigethy Balázs jegyző.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában