Széchenyi István Egyetem

2022.11.15. 16:52

Új mesterszak indul jövőre az Apáczai-karon Győrben

A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Pedagógiai, Humán- és Társadalomtudományi Kara, valamint a Magyar Pedagógiai Társaság Északnyugat-magyarországi Tagozata Apáczai Módszertani Délutánt rendezett kedden a Liszt Ferenc utcai épület dísztermében.

Simon Roberta

Fotó: Csapó Balázs

Az elmélet és a gyakorlat közelebb hozása, a tapasztalatcsere és közös párbeszéd a módszertani délutánok célja, amiket évek óta megrendezünk

- emelte ki köszöntőjében dr. Pongrácz Attila egyetemi docens, az Apáczai-Kar dékánja. 

Az eseményen bemutatták az egyetem új gyermekkultúra mesterszakát, amire 2023 őszétől jelentkezhetnek majd a hallgatók. 

Hosszú munkafolyamat megünneplése az új mesterszak bemutatása, hiszen a gyermekkultúra szak kidolgozásával az első pandémiás időszakban kezdtünk el foglalkozni. Az új szakot 2023 őszén, nappali és levelezős, négy féléves képzésben indítjuk el

- ismertette dr. Gősi Viktória egyetemi docens, szakfelelős. 

A szak fő célja, hogy a gyermekkultúra közvetítésének színtereit, módszereit, lehetőségeit tudják megismerni a hallgatók.

A képzés módszertanában központi helyen szerepel a szociális kompetencia, a kreativitás, a kulturális érzékenység fejlesztése, valamint nagyon fontosnak tartjuk az esélyegyenlőség érvényesítését a tehetséggondozást, a testi-lelki és mentális egészséget megőrzését. A képzés egy komplex művészeti nevelésre épülő programban ölt testet

- tudtuk meg a szakfelelőstől.

Győrben a mesterszak egy specializációval fog megvalósulni, ami a gyerekek iskolaéveire, a 6-12 éves korra koncentrál majd. A pedagógiai alapszakokon megszerzett tudást itt lehet bővíteni és mélyíteni, amikhez kutatásokat is kapcsolnak.

Fontos, hogy olyan alapokat tanulhassanak meg az új mesterszakon a hallgatók, amivel ezután neveléstudományi Phd fokozatot is szerezhetne

 - tette hozzá dr. Gősi Viktória.

A délután folyamán a szakhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati programokat szerveztek a diákoknak. Dr. Borbély Károly művészetterapeuta és mesteroktató a lélek képi megnyilatkozásairól, míg dr. Varga Tamás erdőmérnök, erdő- és múzeumpedagógus a környezetkultúráról, a tanteremtől, a múzeumokon át a természetig címmel tartott előadást.

Ezután tematikus workshopok kezdődtek: kalendárium projekt, bábkészítés, alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozás, szociális kompetencia fejlesztő drámafoglalkozás és kreatív írás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában