Második alkalommal tartották meg

2022.11.26. 17:08

Civil díjakat adtak át a II. Megyei Civil Nap keretében Sopronban - fotók, videók

Második alkalommal tartották meg a Megyei Civil Napot, ezúttal Sopronban, a Liszt-központban. A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár dicsérte megyénk civil szervezeteinek aktivitását és hangsúlyozta, milyen nagy szükség van rájuk az élet számos területén.

Bódvai Ildikó

Fotó: Máthé Daniella

A Konzervatív Műhely Alapítvány - együttműködésben a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal, a Győr- Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ címbirtokosával a megye civil szervezeteinek vezetőit, tagságát hívta meg a soproni eseményre. 

A rendezvényen Szalay-Bobrovniczky Vince helyettes államtitkár, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkára kiemelte, hogy megyénk a legtöbb civil statisztikában az élmezőnyhöz tartozik, a Magyar Falu Program Falusi Civil Alap keretében lehívható támogatások tekintetében pedig országos első. Hozzátette, a civil szféra támogatását a kormány az évek során 5-ről 20 milliárd forintra emelte. A Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán idén több, mint nyolcmilliárd forintot osztottak ki. Ennek célja a magyarországi civil társadalom tevékenységének segítése, a civil szervezetek társadalmi szerepvállalásának erősítése. Magyarországon hozzávetőlegesen 400 ezer önkéntes dolgozik, munkájukra társadalmi szinten is nagy szükség van. 

Dr. Iváncsics János, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója köszöntőjében azt mondta, a civilek nélkül sivár, szürke, színtelen lenne az élet, ezért azon dolgoznak, hogy minél több szervezet működését tudják segíteni.

Farkas Ciprián polgármester arról beszélt, hogy Sopronban mindig is hangsúlyos volt a civil szervezetek jelenléte és a polgári kezdeményezések sokszínűsége. Példákat sorolt fel, hogy a soproniak a történelem során mindenkor tudatos és cselekvő polgárok voltak. Hangsúlyozta a civil kurázsi fontosságát az 1921-es népszavazás és az 1989-es Páneurópai Piknik megszervezése kapcsán is. Hozzátette, a város ma is megbecsüli, és szövetségesként számít a civilekre, a legutóbbi közgyűlésen 13 szervezet támogatásáról döntöttek.

Németh Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke köszönetet mondott mindazért a szerteágazó segítő tevékenységért, amit a megye civil szervezetei végeznek. - Az állam szociális ellátórendszere is nehéz helyzetbe kerülne, ha nem lennének olyan önkéntesek, akik felkarolják és segítik az elesetteket. Az életünk is sivárabb lenne a helyi kulturális és sportegyesületek tevékenysége nélkül - mondta. Hozzátette, a mostani nehéz időszakban több a feladat és kevesebb a támogató, ezért is illeti köszönet a miniszterelnökséget és a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítványt, hogy pályázatokon keresztül igyekeznek minél nagyobb mértékű anyagi forrást biztosítani a civil szervezetek működéséhez.

Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője szintén a támogatások és a civilek tevékenységének fontosságáról beszélt, valamint személyes példáját is említette. Mint mondta, 15 éves korától több civil szervezet munkájában részt vett és ez indította el azon az úton, hogy országgyűlési képviselőként is a közösségért dolgozzon.

A civil közösségi központok hálózat fennállásának 15. évfordulóján a Győr- Moson-Sopron Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ „Közösségi értékeink Győr-Moson-Sopron megyében” címmel fotópályázatot hirdetett, melynek díjátadójára és a kiválasztott képek bemutatására is a civil nap keretében került sor. A zsűri Kissné Molnár Edina- "Kis erőben, nagy büszkeség" című munkáját ítélte a legjobbnak. 

A nap részeként átadták a Megye civil szervezete 2022. díjat, melyet idén a Pedagógusok Soproni Művelődési Házáért Alapítvány érdemelt ki. Az alapítvány idén ünnepli fennállásának 70. évfordulóját és a soproni kulturális élet meghatározó tényezője évtizedek óta. A díjat  Orbán Júlia igazgató és Rajnai Károly vette át.

A civil életben nem csak szervezetként lehet maradandót alkotni. A Civilként a köz szolgálatáért 2022. elismerést idén dr. Koltai Miklósné vehette át. Több, mint 15 éve vezeti a 46 éves múltra visszatekintő Lővér Nyugdíjas Klubot, amely önálló civil szervezetként Sopron életének aktív részese. Irányítása alatt a klub tagjai tervezhetően és aktívan vesznek részt a közösségi életben.

A civil nap programjában fellépett a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar, Orbán Júlia versmondó, a Brass Brothers Sopron, a Pendelyes Táncegyüttes és a Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes. A programok közben és után a standoknál a megye több civil szervezete bemutatkozott: többek között a Montázs Kézműhely Egyesület, a Höveji Csipke Egyesület, Győr-Moson-Sopron Megyei Polgárőr Szövetség, a Crazy Garage Egyesület, a Soproni Fotóklub valamint a Felpécért Alapítvány. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában