Egységben Krisztusban

2022.10.22. 14:42

Pannonhalmán gyűltek össze az ország keresztény és keresztyén fiataljai - Fotók

A Pannonhalmi Főapátság történetében először, minden egyes katolikus egyházmegye területéről és minden protestáns egyházkerületből is érkeztek résztvevők a szombati Taizé ifjúsági találkozóra.

Bella Violetta

Taizé ifjúsági találkozó Pannonhalmán

Fotó: Csapó Balázs

A reggeli imaalkalom vége felé már lépni sem lehetett a bazilikában, mert minden széken, lépcsőn, és a földön is ültek. Négyszázan érkeztek Balassagyarmattól Szegedig, Soprontól Makóig, Beregszásztól Pozsonyig, hogy együtt énekeljenek és imádkozzanak közösségben. Az ökumenikus francia zarándokvárosból Taizé-ből pedig a magyar Lengyel András testvér és az alapító Roger Schütz utódja, Alios testvér vett részt az alkalmon, aki Péter apostol elhívásának története alapján igei bevezetőjében három kérdéssel indította a résztvevőket kiscsoportos beszélgetésekre.

Alois testvér lapunk kérdésére elmondta, az ifjúsági találkozót megelőző nap egy szakmai konferenciát tartottak Pannonhalmán a szinodális folyamattal kapcsolatban, mely hivatott a felekezetek és a hívek közösségét erősíteni. - A keresztség összeköt, Krisztusban egységben vagyunk. Ennek a szakmai napnak a tovább vezetése az ifjúsági találkozó, amikor gyakoroljuk is ezt a közösséget - mondta a francia szerzetesközösség vezetője.

Később az imaalkalmak közötti műhelybeszélgetéseken olyan témák jönnek elő, mint a felekezetek közös munkálkodása, a háború és a menekültek kérdése vagy a teremtés védelme. A pannonhalmára látogatók bejárhatják az apátság tereit is az arborétummal, lombkorona tanösvénnyel és borászattal egyetemben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában