Kényszerű döntés

2022.10.27. 14:26

A fűtésdíj miatt költözött el a csornai könyvtár és a kiscsornai óvoda

A munkavállalók és a szolgáltatások maradnak, tovább keresik a takarékos megoldásokat.

Cs. Kovács Attila

Bogdánné Pálinkás Adrienn szerint a kiscsornai szülők nem örülnek neki, de megértik, hogy a belvárosba kell gyerekeiket oviba vinni. Képünkön Zafírával és az iskolás Adriánnal indul útnak. Fotó: Cs. Kovács Attila

Takarékossági intézkedéseket vezetett be a csornai önkormányzat, hogy az energiaárak emelkedését ellensúlyozni tudja. Intézményeket költöztettek össze például télre, de a város újra árulja vonyarcvashegyi üdülőjét is. Elsősorban a fűtésen szeretnének a városvezetők spórolni, aminek költsége igencsak megemelkedett. Az önkormányzat által fenntartott intézményekben a távhőért például tavaly 22 millió forintot fizetett ki a város, számítások szerint azonban ez az összeg idén már 197 millió lenne.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester megjegyezte: a sokszorosára emelkedett rezsiköltséget saját erőből nem képes kigazdálkodni a város, ezért kell olyan döntéseket hozni, melyek csökkentik a kiadásokat. 
A képviselő-testület legutóbbi ülése utólagosan jóváhagyta a polgármester eddigi intézkedéseit, melyek a költségeket igyekeznek észszerű mederben tartani. Egyúttal fel is hatalmazták a képviselők dr. Bónáné dr. Németh Katalint, hogy továbbra is keresse a megoldásokat.

– Ezt a helyzetet nem mi teremtettük, viszont nekünk kell megoldani – mondta a polgármester. – Meghozzuk a szükséges döntéseket, azzal az elsődleges szemponttal, hogy a munkavállalókat megtartsuk. Szintén fontos, hogy a polgárok az eddig megszokott szolgáltatásokat ezután is igénybe vehessék. Az elmúlt hetekben az intézmények és városi cégek vezetőivel folyamatosan egyeztettünk, kértem javaslataikat és közösen döntöttünk. Több intézményünk, szervezetünk költözött a közelmúltban, hogy racionalizálni tudjuk a költségeket. Nemcsak a takarékosság a célunk, hanem az is, hogy a bevételeinket növelni tudjuk.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin elmondta: a könyvtár a Városi Művelődési Központba költözött át. A múzeum fűtés nélkül továbbra is látogatható, valamint a virtuális térben kínálja szolgáltatásait és mutatja be tárlatait. Az idősek napközi otthonát szintén a művelődési központba helyezik át, két helyiséget bocsátva az idősek rendelkezésére. A kiscsornai óvodából a fűtési időszakban a gyerekeket a belvárosban, a Szent István téren fogadják. A Vilmos Park kft. Laky Döme utcai bázisát a Szent István téri pártok házában találják meg az ügyfelek.

Az önkormányzat eladásra hirdeti meg vonyarcvashegyi gyermeküdülőjét. Az ingatlant korábban is akarták értékesíteni, most kihasználva a piac élénk voltát, ismét megpróbálják. A polgármesteri hivatalban bevezették az úgynevezett nyújtott munkanapokból álló négynapos (40 órás) munkahetet, így a városházán szintén jelentős megtakarítást érhetnek el.

Dr. Bónáné dr. Németh Katalin hozzátette: az érintett intézmények vezetői és ők is folyamatosan tájékoztatják a csornaiakat a további változásokról, hogy az esetleges félreértéseket elkerüljék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában