Spórolás

2022.09.19. 07:31

Izzócsere Győrben és Jánossomorján - Ingyen kaphatnak LED-égőket akik regisztrálnak

Sokat lehet takarékoskodni az energiaszámlán a hagyományos izzók LED-esre cserélésével. Aki eddig még nem tette meg, az egy program segítségével kis időráfordítással forintokat spórolhat.

Barki Andrea

Okosan válasszunk! A hagyományos égők falják az energiát, az energiatakarékos LED-es izzók viszont segítenek spórolni. Fotóillusztráció: MW / Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

 Az MVM honlapján összegyűjtötték néhány háztartási eszköz fogyasztási adatát. A kimutatás szerint a 20 wattos energiatakarékos izzó fogyasztása 50 órányi használat során 1 kWh, míg egy 40 wattos villanyégőé 25, a 65 wattos 16, a 100 wattos izzó pedig 10 órányi használat során fogyaszt ugyanennyit. Érdemes tehát kicserélni őket. 

– Az adatokból is látszik, hogy ha valaki hagyományos izzóval világít, azt érdemes energiatakarékos izzóra cserélni. A most elérhető leg­energiatakarékosabb világítási eszköz a LED-izzó. Környezetvédelmi szempontból jobbak a klasszikus izzószálas égőknél, ahol a felhasznált energia nagy része hőtermelésre megy el – fejtette ki véleményét Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke.

Vannak rossz tapasztalatok

Lajtmann Csaba rossz tapasztalatokról is beszámolt. 

– A gyártók hosszú élettartamot ígérnek, de ezt nem mindig hozzák az izzók, mert Magyarországon az áramerősség, illetve a feszültség gyakran ingadozik – tette hozzá az Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke. 

A szentendrei székhelyű CYEB Energiakereskedő kft. oldalán a lakosság meghatározott feltételek mellett ingyen cserélheti le a háztartásokban található régi izzókat új, korszerű fényforrásokra, amivel csökkenthető az energiafogyasztás. A program anyagi hátterét az a 2020-as törvény adja, ami alapján az energiakereskedő cégeknek minden évben forgalom utáni energiahatékonysági programok támogatását kell bemutatniuk. 

A győriek helyben vehetik át az égőket 

– Energiaválság van a világban. Azon gondolkoztunk, hogy tudunk segíteni a győrieknek. Találtunk egy olyan lehetőséget, amit nem használtak ki eddig az emberek, mert nem tudtak róla – mondta el lapunknak a kezdeményezésről dr. Dézsi Csaba András polgármester. – Felvettük a kapcsolatot a CYEB Energiakereskedő kft.-vel, szerződést kötöttünk velük a győriek égőcseréjének lebonyolítására. Azóta több önkormányzat is követte a példánkat. Elkészítettük a gyori­led.hu oldalt, és meghirdettük az Energiát adunk a győrieknek csereprogramot – tájékoztatott a győri polgármester. Hozzátette: ennek lebonyolítása nagyon nagy munka, amit az önkormányzat átvállalt, de a város lakóinak egyszerű az égők igénylése – állapította meg a polgármester. 

A regisztrálóknak előre elkészített csomagokban folyamatosan adják majd át az izzókat, első ízben október 6-án. Nagy az érdeklődés, az első időpontok nagyon gyorsan beteltek. 

Az E27 és E14 foglalatú hagyományos izzók cseréjére lakossági felhasználók jogosultak. A regisztrálás villanyszámlához kötött, így ha valakinek több fogyasztási helye van, az egyes villanyszámlákhoz kapcsolódóan külön-külön tud regisztrálni. Csak a számlán szereplő felhasználó jogosult a regisztrációra, de aki nehezen vagy nem igazodik el az online világban, nem kell aggódnia: családtagjai vagy szomszédai segíthetnek a regisztrációban, hiszen egy e-mail-címről bármennyi regisztrációt el lehet végezni. 

Jánossomorján is 

A villanyszámlát be kell szkennelni, a rajta lévő fogyasztás alapján a Ledcsere weboldal kiszámolja az igényelhető izzók számát. Amennyiben a számlán a fogyasztás nulla, vagy napelem esetén a szaldó fogyasztás negatív, úgy nem igényelhető izzó. A felhasználó okmányait (személyi igazolvány vagy vezetői engedély vagy útlevél, valamint lakcímkártya) szükséges feltölteni a regisztrációhoz, a felhasználó személyes adatait kell kitölteni a megfelelő rovatokban. Ezekre az adatokra a cserét végző cégnek van szüksége. 

Az a regisztrált felhasználó, aki nem tudja személyesen átvenni a LED-eket, az általa választott személy részére írásos megbízást adhat, a szükséges űrlapot a honlapról le lehet tölteni. Az átvett, meghibásodott égőket két évig kicserélik a cég székhelyén. 

A programot már Jánossomorja önkormányzata is elindította. Aki a településről regisztrál, annak az átvétel helyeként Jánossomorját kell megjelölnie. 
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában