Helyi közélet

2022.09.28. 17:06

A térség fejlesztése a cél - Előremutató témák, támogató vélemények jellemezték a találkozót Kapuváron

A második fordulóban már az önkormányzatok is csatlakoztak ahhoz az iparkamara által koordinált programhoz, melynek célja térségünk gazdaságának fellendítése.

Kustor Réka

A fórum jó alapot adott a további közös munkát illetően. Fotó: Kustor Réka

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (továbbiakban GYMSM KIK) Fertő–Rábaközi Térsége ötven résztvevővel csatlakozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium azon gazdaságfejlesztési programjához, amelynek keretein belül zónák, illetve régiós munkacsoportok térképezik fel a fejlesztési irányelveket.

– Vállalkozók és közéleti személyiségek bevonásával nyolc különböző területen vizsgáltuk meg a térségünk erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és veszélyeit – idézte fel Csapó Péter, a GYMSM KIK Fertő–Rábaközi Térség elnöke a legutóbbi kapuvári fórumon. Az elvégzett munka végül a Széchenyi-egyetem által elkészített Térségi Gazdaságfejlesztési Koncepcióban teljesedett ki.

– A program megalkotásakor egyértelműen láthatóvá vált a helyi vállalkozások gazdaságfejlesztési igénye. Megfogalmaztuk a lehetséges kitörési pontokat, ilyen például a gyógyturizmus fejlesztése. Természeti kincsekben gazdag, kiemelkedő környezetei értékekkel rendelkező térségben élünk.

Fontos cél a társadalmi együttműködés erősítése, a hagyományok identitáserősítő megtartása – sorolta Csapó Péter, de szó volt a szakképzések térségünkhöz való igazításáról, a vízgazdálkodás kérdéséről, az egyre kiélezettebb digitalizációs versenyről, az infrastruktúra fejlesztéséről – hogy néhányat említsünk. A program a folytatásban, azaz a legutóbbi találkozón kiegészült a térségi önkormányzatok képviselőivel, velük együtt szeretnék a megalkotott projektötletekből a konkrét feladatokat meghatározni, ezzel is elősegítve a térség előrelépését.

Az együttműködő önkormányzatok között van: Kapuvár, Fertőrákos, Hövej, Kópháza, Nagycenk, Sopronkövesd, Szany, Vásárosfalu. Előremutató témák, értékes hozzászólások és támogató vélemények jellemezték a találkozót. A fórum jó alapot adott a további közös munkát illetően, az eseményt Erdős Vilmos, a GYMSM KIK Fertő–Rábaközi Térség irodavezetője és Tompa Krisztián innovációs vezető koordinálták. A gazdaságfejlesztési program tágabb értelemben vett célja, hogy a széles körű társadalmasítás keretében kidolgozott helyi fejlesztési stratégiák és projektjavaslatok a közeljövőben a kormány elé kerülhessenek.

A fórum jó alapot adott a további közös munkát illetően. Fotó: Kustor Réka
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában