Szelektíven az iskolákban

2022.08.29. 14:08

Minden győri iskolában szelektíven gyűjtsék a szemetet a diákok - Célozza egy új kezdeményezés

Nemrég a győri várásházán az Iskolai Szelektív Program bevezetésének lehetőségeiről egyeztetett dr. Dézsi Csaba András polgármester a Magyarország ENSZ ifjúsági küldöttjével és az Országos Diáktanács megyei képviselőjével. Boncsarovszky Péterrel beszélgettünk a témáról.

Ollári Gergely

Boncsarovszky Péter

Fotó: Rákóczy Ádám

- Szelektív kukákat a győri iskolákba. Honnan jött az ötlet?

- Kovács Domokossal, Magyarország ENSZ ifjúsági küldöttjével már régóta tartjuk a kapcsolatot és más ifjúsági fórumokon is részt vettünk közösen. Úgy gondoltam, érdemes lenne megvizsgálni azt a lehetőséget, hogy lépésről-lépésre minden iskola szelektíven gyűjtse a hulladékot Győrben. Így kerestem meg Domokost, aki a Recobin Kft.-vel dolgozik közösen. Ők már nagy tapasztalattal rendelkeznek hulladékkezelés és hulladékgyűjtés tekintetében. Ez egy integrált gyűjtési rendszer, ahol minden szereplő be van vonva, ezért fenntarthatóan működik és valós változást hoz az iskolában. Az Iskolai Szelektív Program egyik fontos eleme az, hogy a diákok a kartonból készült gyűjtőedényüket kifestik, ezzel egy olyan szemléletformálás valósul meg, hogy a kukát magukénak fogják érezni és nem csupán egy idegen tárgy lesz a teremben.

- Hogy állnak jelenleg a munkálatok?

- Jól állunk, de még mindig nem végeztünk. A győri iskolák fenntartóival egyeztettünk. Az intézmények kitöltik az űrlapot, ami alapján el tud készíteni Domokos és csapata egy tervet. A már beérkezett adatokból felépített lehetőségekről tárgyaltunk a város polgármesterével és más szereplőkkel. Most már csak az utolsó iskolák válaszait várjuk.

- Mennyire tudatosak a szelektív hulladékgyűjtés terén a fiatalok?
- A közösségi média oldalakon lévő ZÖLD-szellemű posztok is arra veszik rá őket, hogy tegyenek a környezetvédelemért. A fesztiválokon és több városi rendezvényen is repoharakkal találkozhattak, ami szintén jó út arra, hogy megelőzzék a fiatal fogyasztók a sok műanyag szemét képződését. Fontosnak tartjuk ezt a programot a számtalan előnye mellett, mert így akár a háztartásba is hazavihetik a diákok a szemléletet. Bízom benne, hogy a program hatására meg fog nőni a szelektíven gyűjtő emberek száma, akik figyelni fognak a hulladéktermelésükre. Ezzel az értékes nyersanyagokat körforgásban tarthatjuk és kevesebb hulladékot termelünk.

- Információink szerint a GYHG-val is egyeztettek.
- Igen, a GYHG-val is volt egyeztetésünk. Ők is teljes támogatással állnak az ötlethez. Amiben velük egyezségre jutottunk az az, hogy elsőként nem tudjuk az összes intézményben elindítani a programot, így egy mintaprojekt keretein belül öt intézményben indítanánk el elsőként a rendszert.

- Miért fontos ez a projekt? Valóban úttörő lehet benne a város?

- Egy olyan környezetvédelemmel kapcsolatos kezdeményezés, ami egyébként magyar eredetű és már nemzetközi szinten is ért el eredményeket, valamint rajta keresztül diákok szemléletét iskolás kortól (7 éves kortól) meg tudjuk alapozni zöld irányba. Ez önmagáért beszél, hogy fontos. Számomra cél, hogy Győr legyen az első olyan magyar város, ahol iskolák átálltak a szelektív gyűjtésre. Tudtommal ilyen még nincs hazánkban. A projektet vállalati finanszírozással szeretnénk megvalósítani, így a vállalatok segítségére számítunk abban, hogy finanszírozzák a kezdeményezést.

- Mit szeretnének elérni ezekkel az ötletekkel? Miben tud segíteni a város?
- A legfőbb célunk a város összes intézményének szelektív gyűjtésének megoldása. Ezzel környezettudatos szemléletet sajátítanának el a diákok. Ez már egy óriási eredmény lenne. A város részéről támogatást kapunk arra, hogy az Önkormányzat Környezetvédelmi Osztálya is részt vesz a munkálatokban, Herman Etelka vezetésével. A Környezetvédelmi Bizottság elnöke, Szálasy László is lelkes a Program iránt. Polgármester Úr is támogatását fejezte ki. A GYHG is, mivel kötődik az önkormányzathoz, így a velük való kommunikáció megoldásában is nagy segítséget kapunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában