A rendalapító Szent Norbert nevét kapta

2022.07.29. 14:06

Idősek otthonát építettek a premontreiek az apátságban Csornán - fotók, videó

A beruházás 2,4 milliárd forintba került, melyet az államtól kaptak támogatásként a premontreiek. A városközpontnak dísze lett az épület, a beköltözőknek pedig kényelmes és korszerű, minden -testi és lelki- igényt kielégítő otthona lesz.

Cs. Kovács Attila

A csornai premontrei apátság fennállásának legnagyobb bővítésén és fejlesztésén esett át az elmúlt két évben, hangzott el az átadó ünnepségen. Az 1180-ban alapított apátság épületegyüttese többször leégett, átépítették. Most azonban a bővítéssel, a hiánypótlónak számító egyházi fenntartású idősek otthona létesítésével új történelmi fejezet került a Historia Domusba. 

A város nevében dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester köszönte meg a rend újabb beruházását. Kiemelte, hogy a fizikai szükségletek kielégítése mellett a spirituális feltöltődésre, a lelki egészség megőrzésére is lehetőséget nyújt a természetközeli környezetben. Hangsúlyozta: a település szempontjából is sokat jelent a fejlesztés. Bővül a szociális ellátórendszer, munkahelyeket teremt, ismertebbé teszi Csornát, ráadásul egy újabb gyöngyszemmel gazdagodott a város.

A kormány képviseletében Fürjes Balázs miniszterhelyettes, a miniszterelnökség parlamenti államtitkára mondta el gondolatait. "A kétezer éves egyház és az ezer éves magyar állam összefogtak és közösen megvalósítottunk egy régi álmot"-kezdte a politikus. 

- Az építkezés bizonyságtétel is egyben a gondoskodó tevékenységről, a rászorulókra való odafigyelésről, a cselekvő szeretetről-fogalmazott. Hozzátette: a kormány fontos célja, hogy megteremtse az idősgondozás méltó feltételeit. Ezért is biztosított a Szent Norbert idősek Otthona indításához 2,4 milliárd forintot. - Az idősek gondozása nem csupán a család feladata. Csak az a társadalom lehet egészséges, mely megbecsüli időseit, a bölcs korúakat.

A rendezvényen Széles Sándor, a megye főispánja adta át az intézmény működési engedélyét Fazakas Zoltán Márton premontrei apátnak, így augusztus elsejétől, hétfőtől már hivatalosan is működhet az otthon. Az apát megáldotta és felszentelte az épületet és köszönetet mondott mindenkinek, akinek része volt a beruházás megvalósításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában