Kötet az évfordulóra

2022.06.07. 15:32

Száz pedagógus gondolatait gyűjtötték össze Sopronról

A pedagógusnap előestéjén mutatták be a Vallomások Sopronról című könyvet, amely száz oktató gondolatai­ba enged bepillantást a pálya szépségeiről, életútjuk állomásairól, a városhoz fűződő viszonyukról.

Tama István

Orbán Júlia igazgató, a könyv szerkesztője. Fotó: Máthé Daniella

A 100 év–100 történet alcímet viselő kiadvány a könyvbemutatónak is helyszínt adó Pedagógusok Soproni Művelődési Házának gondozásában látott napvilágot. A megjelenésnek két jeles dátum adott apropót: 2021-ben emlékeztünk a népszavazás centenáriumára, a művelődési ház pedig most ünnepli megalapításának hetvenedik évfordulóját. A műben száz, a városhoz kötődő pedagógus vallomását ismerhetik meg az olvasók. Megosztják a gondolataikat, hivatásuk szépségeit és buktatóit, pályájuk főbb állomásait, és érzéseiket, amelyek Sopronhoz kötik őket.

A felkért szerzők között vannak óvodapedagógusok, általános és középiskolai tanárok, igazgatók, egyetemi oktatók, professzorok, rektorok, és olyan önkormányzati képviselők, akik sok éven át tanítottak. A kötet ötletgazdája és szerkesztője, Orbán Júlia igazgató szerint a legszebb gondolatok a hivatástudathoz kapcsolódnak – vallják, hogy senki sem születik tanárnak, azzá kell válni, ki kell érdemelni, a pályát hivatásként lehet és kell megélni. Az írások végső mondanivalója azonban Sopron időtlen üzenete: a hűség.

A könyv megjelentetésével az elsődleges cél a lokálpatrióta büszkeség felélesztése volt, ami szervesen illeszkedik nemzeti kultúránk értékeihez. Az igényes kiállítású kötetben nemcsak gondolatfüzérek szerepelnek, hanem festmények, grafikák, versek, szőttesek és hímzések képei is. A bemutatón Barcza Attila országgyűlési képviselő is méltatta a pedagógusok tevékenységének fontosságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában