Érettségi 2022

2022.05.02. 10:49

Magyar érettségi 2022 - fotókon mutatjuk a megoldásokat - videós elemzés

A 2022-es magyar írásbeli érettségi feladatlapokat kérésünkre Csengeri Mária, a győri Győri SZC Sport és Kreatív Technikum – volt Móra-iskola – igazgatója töltötte ki.

kisalfold.hu

Magyar nyelv és irodalom írásbeli érettségi vizsga a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnáziumban 2022. május 2-án. Fotó: Krizsán Csaba (MTI)

Fotó: MTI Fotószerkesztőség/Krizsán Csaba

18.57 - Videón a megoldások

16.41 - Diákokat kérdeztünk a magyar érettségiről

15:00 - 3805-en vizsgáztak magyar nyelv és irodalomból a megyében

Összesen 55 megyei intézményben, 69 féle tantárgyból 5705 diák jelentkezett a 2021/2022. tanév május-júniusi vizsgaidőszakára. Az írásbeli érettségi vizsgák május 2. és 23. között zajlanak, míg a szóbeli vizsgaidőszak emelt szinten június 1. és 9. között, középszinten június 13. és 24. között tart.

A megyében magyar nyelv és irodalomból összesen 3805 fő vizsgázik, közülük 3763-an középszinten, 42-en emelt szinten. Matematikából már egy picivel kevesebben, összesen 3796-an, ebből középszinten 3497-en, emelt szinten 299-en, közülük angol nyelven 54 fő (ebből 4 fő emelt szinten), német nyelven pedig 33 fő középszinten vizsgázik. Történelemből 3839-en, ebből középszinten 3395-en (ebből angol nyelven 73-an, német nyelven 108-an), emelt szinten 444-en (ebből angol nyelven 4-en, német nyelven 8-an) érettségiznek. Angol nyelvből összesen 2609 fő érettségizik, közülük az emelt szintet 884-en választották. Német nyelvből középszinten 1339 fő, emelt szinten 289 fő érettségizik. A biológia vizsgatárgyat összesen 438 fő választotta, középszinten 131-en, emelten 307-en. Kémiából összesen 191-en – középszinten 12-en, emelt szinten 179-en – vizsgáznak. Harminckét féle szakmai vizsgatárgyból 2022 fő tesz érettségi vizsgát, ebből emelt szinten 26 féle vizsgatárgyból 455-en.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatalnál 253 fő jelentkezett, 271 emelt szintű és 41 középszintű érettségi vizsgára.

A jelentkezők között van két, az ukrajnai háború elől menekülő végzős tanuló is. Ők április hónapban jelentkeztek a magyar érettségi rendszer szerinti érettségi bizonyítványért, amit sikeres vizsgák esetén a külföldi középiskolai tanulmányok befejezésének igazolását követően kapnak meg.

14.05 - Íme, a megoldások

13.55 - Kárpátaljai magyar diákok is vizsgáztak Győrben 

A kormányhivatal szervezésében három Ukrajnából érkezett magyar anyanyelvű diák is érettségizett magyar nyelv és irodalomból hétfőn a Kazinczy-gimnázium 150 tanulója mellett. Ketten a nagydobronyi líceumban megkezdett tanulmányaikat zárják le nálunk, míg harmadikuk, egy már felnőtt nő pedig most igyekszik érettségit szerezni,  tájékoztatta lapunkat Németh Tibor igazgató. Az első feladat szövegértés volt a Magyar Szókincstárból, erre 90 perc állt a rendelkezésre. A második részben 150 perc alatt választani lehetett Szabó Magda egy novellájának elemzése, vagy Jannus Pannonius és József Attila egy-egy Váradról szóló versének összehasonlítása között.

- Évek óta hasonló erősségűek feladatok, úgy vélem, a mostaniak is megoldhatóak voltak, amelyekkel jól felmérhető a tanulók tudásszintje. Azt gondolom, hogy fiatalok többsége Szabó Magdát választotta - nyilatkozta Németh Tibor igazgató.

10:30 - Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint, Magyar nyelv és irodalomból középszinten 1147 helyszínen 70 944, emelt szinten 75 helyszínen 2209 vizsgázó tesz érettségit.

A magyar nyelv és irodalom középszintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésükre. Az I. feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmaz. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. A szövegértési feladatsor egy, esetleg két (egymással összefüggő) ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből áll. A szövegalkotási feladat lehet érvelés vagy gyakorlati szövegműfaj alkotása, amelynek elvárt terjedelme 120–200 szó. A dolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztható ki a II. feladatlap, amely egy műértelmező szöveg alkotását várja el a vizsgázóktól: ez – a vizsgázó választása szerint – lehet egy mű értelmezése vagy két mű összehasonlítása adott szempontok mentén. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400–800 szó.

A magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz (irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz vagy annak részletéhez, egy drámához vagy annak részletéhez) kapcsolódik. A feladatsor szövegértést, nyelvi ismereteket és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdéseket egyaránt tartalmaz.

A két szövegalkotási feladat két különböző témáról szóló, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. A műértelmező szöveg elvárt terjedelme 400–800 szó, a reflektáló szövegé 150–450 szó.

A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható helyesírási szótár.

A tartalomra elérhető 90 pont mellett a helyesírásra és az írásképre további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten.

Magyar mint idegen nyelvből középszinten 86 helyszínen 213 vizsgázó tesz érettségit.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete minden esetben azonos.

Középszinten az írásbeli időtartama 180 perc. Az első feladatlap (olvasott szöveg értése) kitöltésére 60, a másodikéra (nyelvhelyesség) 30 perc áll rendelkezésre. 15 perces szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlapot kell megoldani 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

Az íráskészséget vizsgáló feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, amelyről a vizsgázó gondoskodik (a többi feladatsornál semmilyen segédeszköz nem használható).

Az érettségi dolgozatokat központilag kidolgozott útmutatók alapján javítják és értékelik.

 

6.25 - Hétfő reggel reggel országszerte megkezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák. Az első érettségi napon magyar nyelv és irodalomból középszinten mintegy 71 ezren, emelt szinten több mint 2200-an adnak számot tudásukról.

A magyarérettségire közép- és emelt szinten is 240 perc áll rendelkezésre, és maximum 100 pontot lehet elérni mindkét szinten.

Kezdődnek az érettségik - Fotó: MW-archív

Két különböző feladatlapot kell a diákoknak megoldaniuk. Az elsőre 90 percet kapnak. A feladatlap egy 60 perces szövegértési és egy 30 perces szövegalkotási feladatból áll. Utóbbinál két típusból kell egyet választani: egy érvelést vagy egy gyakorlati szövegműfaj elkészítését, 120-200 szavas terjedelemben.

A második feladatlap megoldására 150 percet kapnak az érettségizők. Ennél szintén választani lehet, egy műértelmező szöveget kell megírni, amelynek 400-800 szóból kell állnia. Ez lehet egy mű adott szempontú értelmezése vagy két mű adott szempontú összehasonlító értelmezése.

A magyarvizsgákat kedden a matematika írásbelik követik.

Magyarérettségi megoldások 2021-ben a kisalfold.hu videóiban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában