Gazdaság

2021.12.04. 10:44

Mindenkit érint a drága műtrágya

Elfogadhatatlan és tűrhetetlen, hogy bárki nyerészkedjen a magyar gazdákon, hiszen így nemcsak a vidéket sodorja nehéz helyzetbe, hanem egész Magyarországot – hangsúlyozta a magyar gazdák védelme kapcsán Németh Gergellyel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnökével tartott sajtótájékoztatón Nagy István agrárminiszter tegnap Mosonmagyaróváron.

Munkatársunktól

A műtrágyaárak ilyen mértékű emelkedése nemcsak a gazdákat, a fogyasztókat is érzékenyen érinti – emelte ki Németh Gergely, az agrárkamara megyei elnöke és Nagy István agrárminiszter. Fotó: Mészely Réka

– Nem hagyhatjuk, hogy hosszú évek kemény munkája kárba vesszen és nem engedhetünk a zsarolásnak. Megvédjük a magyar gazdákat és a magyar fogyasztókat a tisztességtelen vállalkozóktól! Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa komoly csapást mért a magyar mezőgazdaságra – emelte ki a mosonmagyaróvári Flesch-központban sajtótájékoztatón az agrárminiszter.

A tárcavezető arról is be- szélt, hogy a Nitrogénművek Zrt. piaci helyzetét kihasználva mesterségesen emelték a műtrágya árát a mostani, egyébként is magas világpiaci árak mellett. Az előző évekhez képest a műtrágyaárak a négyszeresére növekedtek. Míg egy intenzíven termelő, szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdálkodó korábban hektáronként 50–85 ezer, jelenleg már 205–255 ezer forint értékben juttat ki a földjére műtrágyát. Bige László kartellezése 36 milliárd forintnyi kárt okozhatott a magyar gazdatársadalomnak.

„Ezzel nemcsak piaci szabálytalanságot tett, hanem megbocsáthatatlan etikai vétséget is elkövetett, amellyel minden magyar vásárlót megkárosított, hogy extraprofithoz jusson” – fűzte hozzá Nagy István.

– Vérlázító, amit Bige László a gazdákkal művel, ebben megyei gazdák is érintettek – vette át a szót Németh Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győr-Moson-Sopron megyei elnöke, aki szerint a munkabérek és az energia- árak növekedése nem indokolta a műtrágya árának ilyen mértékű növekedését. A megyei elnök kérte az agrárminisztert, hogy a kormány járjon közben érdekükben, és ezáltal a fogyasztókért is. Az árak csökkentése mellett fontos, hogy megfelelő mennyiség álljon rendelkezésre. A gazdák további egyeztetéseket javasolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában