Október 6.

2021.10.06. 14:07

Nemzeti gyásznap – Megyeszerte megemlékeztek az aradi vértanúkról – fotók

Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc vértanúira emlékeznek ma megyénk nagyvárosaiban, településein.

kisalfold.hu

Fotó: Máthé Daniella

A lángra lobbanó gyertyák és a felállított koszorúk arra emlékeztetnek minket, hogy az aradi vértanúkat a szabadságharc bukása után, 1849. október 6-án végezték ki, a bécsi forradalom és Theodor Baillet von Latour császári hadügyminiszter meggyilkolásának első évfordulóján. Azóta a forradalom és szabadságharc vérbefojtásának gyásznapjaként emlékezünk október 6-ára.

Több százan gyűltek össze Győrben

Győrben a városi emlékező ünnepség és koszorúzás délelőtt 11 órakor kezdődött a Batthyány téren felállított Batthyány-emlékoszlopnál. Több százan gyűltek össze, hogy emlékezzenek, koszorúikat, virágaikat, nemzeti színű lobogóikat helyezzék el az emlékműnél.

 

Az ünnepség kezdetén Dézsi Csaba András Győr polgármestere mondott beszédet, amelyben kiemelte: október 6-án nemcsak 13 vértanú hazaszeretetére, hűségére, hazafiságára emlékezünk, hanem a történelmi magyar sorsra is.

- Az aradi vértanúk a haza és a szabadság szeretetét mindannyian szolgálatlak tekintették. Tettük és sorsuk kitörölhetetlen a magyar nép emlékezetéből. Október 6-át a magyar kormány 2001-ben nemzeti gyásznappá, és az aradi vértanúk emléknapjává nyilvánította. Szomorú nap ez, mégis erőt adó. Legyünk méltóak a hőseinkhez – fogalmazott.

Emlékező beszédében Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő hangsúlyozta: történelmünk utóbbi fél évezredét a szabadságért és a nemzeti megmaradásért vívott küzdelmek sora jellemezte. A magyar történelem során sokszor gyászoltunk, ritka az örömteli ünnep. Gyászolunk, ma október 6-án is. Az aradi vértanúk példaadása elsősorban a hazaszeretet, az összefogás, és az igaz ügybe vetett töretlen hit fontosságára mutat rá.

Az ünnepi műsorban közreműködött Mihályi Orsolya és Nagy Balázs a Győri Nemzeti színház színművészei, akik előadásukban felidézték a 13 aradi vértanú utolsó fennmaradt mondatait is. Az emlékezés koszorúzással ért véget, Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett, hivatásos szervek, politikai pártok, oktatási, és civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat a Batthyány-emlékoszlopnál. A koszorúzás után a város iskolásai, óvodásai helyezték el az emlékezés nemzeti színű lobogóit, virágait az aradi vértanúkra emlékezve.

Előadás Mosonmagyaróváron

Mosonmagyaróváron a Fehér Ló Közösségi Házban emlékeztek meg a 48-as forradalom- és szabadságharc hősiről.

Beregszászi Balázs levéltáros előadásában a valamikori vármegyében, de még inkább a mai Mosonmagyaróváron történt eseményeket elevenítette fel, nagy hangsúlyt fektetve a még élő emlékeinkre. Kitért a három Kossuth emléktábla történetére, hogy Görgei Artúr valóban megszállhatott-e abban a házban, ahol most szintén egy emléktábla őrzi a kétséges eseményt.

Az anekdoták mellett Soós János sírjának méltó gondozása is szóba került, aki az egyetlen magyar áldozata volt egy 48-as közeli csatának, és bár kecskeméti származású volt, a helyiek ma is ápolják az emlékét.

Néptánccal emlékeztek a múltra Sopronban

Sopronban az Evangélikus temető előkertjében található Aradi Vértanúk Emlékművénél fejezte ki tiszteletét a leghűségesebb város lakossága. A megemlékező műsort ebben az esztendőben a Soproni Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hatodik osztályos, illetve a néptánc tanszakos tanulói tartották.

 

A műsort koszorúzással zárták, ahol Barcza Attila országgyűlési képviselő mellett az önkormányzata nevében Farkas Ciprián polgármester, dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, illetve az önkormányzati képviselők helyeztek el koszorút. Ezt követően az intézmények, iskolák képviselői és a tiszteletüket kifejező magánszemélyek járultak az emlékműhöz.

 

Ének és vers Kapuváron

Méltóképp emlékeztek meg Kapuváron az aradi vértanúkra szerdán. Az esemény a Városháza aulájában kezdődött, ahol Horváth István tárogatón, Bognár Dávid énekkel, Najdek Lászlóné narrátorként és verssel működött közre, kiemelve, hogy az itt maradottaknak kötelessége az emlékezés.

Lukácsi Gábor részletesen felidézte a történelmi eseményeket, s mondandóját még érzékletesebbé tette, hogy mindegyik aradi vértanúról külön-külön is ejtett néhány szót, a bebörtönzésekkel, kivégzésekkel járó bosszúállást kegyetlennek titulálta.

Az emlékezők végül az Aradi Vértanúk Emlékfáihoz vonultak közösen, ahol az önkormányzat, intézmények és pártok képviselői elhelyezték a tiszteletadás koszorúit, a kapuvári diákok pedig mécseseket tettek a fák tövébe, majd néma főhajtással fejezték ki tiszteletüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában