26 nyertes

2021.07.01. 10:18

Új utak, hidak épülhetnek a Rábaközben

Már elérhetőek a Magyar Falu Program első pályázatainak eredményei, a döntési lista az út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény építésére, felújítására vonatkozóan. A Rábaköz huszonhat települése szerepel a nyertesek sorában.

Kustor Réka

Forrás: Pixabay

Cikkünkben sorra vesszük a Magyar Falu Program „Út, híd, kerékpárforgalmi létesítmény építésére, felújítására” kiírt pályázatának rábaközi nyerteseit.

Gyórón a megítélt 38,4 millió forintból végre szilárd burkolat kerül az Emlékmű parknál lévő házak elé, s még a falu végétől a temetőig tartó szakaszon kerékpárút kialakítására is futja. Mihályi 37,5 millió forint támogatást nyert, Bősárkány 38,3 milliót, Babót 26,9 milliót, Rábakecöl 32,3 milliót, Kisfalud közel 12 milliót, míg Bágyogszovát 35,5 millió forintot tudhat magáé­nak.

Megközelítőleg 40 millió forinttal gazdagodott Dör, Hövej, Himod, Mórichida és Osli, valamint Farád, ahol a Fő utca egy szakaszát újítják fel. Pásztoriban ugyanennyiből készül el az Alsó utca fennmaradó szakasza, teljes hosszában megújul a Kossuth utca, s az új út menti árkok rendezése is benne foglaltatik az összegben.

Szintén 40 millió az összeg és szintén a Kossuth utca aszfaltozására költik a támogatást, csak épp Szilsárkányban. Ugyanekkora forrással gazdagodott Potyond, Rábapordány, Rábaszentandrás, Rábaszentmihály, Rábaszentmiklós, Rábatamási, Szany, Veszkény és Vitnyéd.

Tárnokrétinek és Cakóházának is nagy segítséget jelent a támogatás, hisz jelentős költséget rótt az önkormányzatokra a két falut összekötő szakasz karbantartása, mely egykor főútvonalként funkcionált, ma már jobbára csak a gazdák használják. A nehézgépek által elhasználódott útszakaszt a gödrök töltögetésével próbálták járhatóvá tenni. A Tárnokrétire eső részt a „rétiek”, a Cakóházára esőt pedig a cakóháziak finanszírozzák, ugyanis mindkét település közel 40–40 millió forintot nyert e célra. Murvás burkolatú lesz a mintegy 3,4 kilométeres szakasz, így két nyertes pályázatból egy közös cél teljesül a Magyar Falu Program révén.

Gyopáros Alpár kormánybiztos a Kisalföldnek elmondta: „A Magyar Falu Program indulása óta közel 2000 falusi utcát újítottunk fel mintegy 42 milliárd forint értékben, emellett további 3000 kilométeren újultak meg falvakat összekötő utak. A jövő évi központi költségvetés biztosítja, hogy ugyanilyen nagyságrendben folytassuk 2022-ben is, és amíg lesz Magyar Falu Program, addig ez így lesz.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában