50%-kal nagyobb most a fogyasztás, mint az év más időszakában

2021.07.01. 10:33

Teljes kapacitással működnek Győr-Moson-Sopron megye kútjai

Az aszály miatt Pest megyében már korlátozzák a vízfogyasztást. Sor kerülhet erre megyénkben is? Utánajártunk.

kisalfold.hu

Forróság és szárazság köszöntött ránk már a nyár elején. Kiszáradt torkok, kókadt levelek, satnya gyümölcsösök, tikkadt vegetáció. Ember, állat, föld vágyakozik a vízre. Vajon kitart-e, lesz-e elég? Megyénkben az utóbbi harminc évben nem volt vízkorlátozás. A hetvenes években viszont igen, de az ivóvíz árának növekedésével a lakosság és az ipar takarékosabb lett, és sokan saját kutat fúrattak.

Győr környékén a Szigetköz alatti kavicsos talaj vizét használják, ebben kitűnő minőségű vízkészletet találni. A Pannon-Víz parti szűrésű kútjai a Duna és a Mosoni-Duna partján sorakoznak. Ahol nincsenek ilyen adottságok, ott a csapadék hiánya lecsökkenti a vízkészleteket. Ahol hegyi patakok vizét gyűjtik össze víztározókban és az aszály miatt ez jóval kevesebb, ott gond van. Az sem jó, ha felszíni vizet használnak és túl alacsony a vízszint a folyóban, víztárolóban – felelte kérdésünkre a Pannon-Víz.

Rácz Attila elnök-vezérigazgató úgy tájékoztatott: Győr, de különösen az agglomeráció elképzelhetetlen mértékben fejlődik. Míg az ipar fogyasztása kissé csökkent, a lakossági szektor fogyasztása lényegesen nőtt. – Létkérdés, hogy a közeljövőben pályázati források bevonásával fejleszteni tudjuk a vízellátó-vízelosztó rendszert. Erre a Pannon-Víz zrt.-nek minden esélye megvan – fogalmazott Rácz Attila.

A kánikula miatt Sopron térségében 40–50 százalékkal voltak magasabbak a napi vízigények az éves átlagos fogyasztásokhoz képest, különösen nőtt az igény a családi házas övezetekben és üdülőterületeken, válaszolta érdeklődésünkre Hosnyánszki Szilvia, a Soproni Vízmű Rt. kommunikációs munkatársa.

– Harkán és a Brandmajorban a távvezeték még nem felbővített, szűk keresztmetszetű szakasza miatt az esti órákban nyomáscsökkenés előfordult, de az előírt 1,5 bar nyomást tudtuk tartani. A legmelegebb napokon a kutak teljes kapacitással működnek, csak így tudjuk a rendkívüli vízigényeket kielégíteni. Amennyiben váratlan, nagyobb üzemzavar nem következik be, vízkorlátozás bevezetésére nem kell számítani – nyugtatta meg olvasóinkat a Soproni Vízmű illetékese.

– Jelentősen nagyobb a vízfogyasztás, különösen kiemelkedő a Közép-Szigetközben. A népesség növekedése miatt Győr és Sopron is gondban lehetne, de a térség vízkivételi létesítményekben gazdag, a műszaki feltételek jók, talán mondhatom úgy is, hogy jobbak, mint az ország többi részén – adott felvilágosítást Csapó Imre, a Mosonmagyar- óvár és környéke vízszolgáltatásáért felelős Aqua Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában