Tatárföld szívében mutatják meg tudásukat

2021.07.07. 10:06

Három győri fiatal biztosan utazhat a 2022-es Speciális Téli Olimpiára

Szünstein Mónika tanítványai nem először képviselik hazánkat Speciális Olimpián. A győri testnevelő tanár diákjai közül hárman a padlóhoki válogatott tagjaként aranyérmet szereztek Grazban 2017-ben, míg Abu Dhabiban két labdarúgó növendéke nyakába szintén a legfényesebb medált akasztották pár éve. Mostani diákjai között is akad, aki éremre esélyes jövőre Oroszországban.

Szeghalmi Balázs

Ép és speciális sportolók egy csapatban

A Győri Szakképzési Centrum Gábor László Építő- és Faipari Szakképző Iskola Szabóky Adolf Szakiskolai Intézményegységéből három fiatal képviselheti a magyar színeket Tatárföld fővárosában, Kazanyban.

Ketten biztosan utaznak: Tajti Bernadett floorballban, Krupánszky Gergő alpesi síben vívta ki a részvételi jogot. Bakacs Dánielt a magyar floorball csapat tartalék játékosaként nevezték, ám ő is bízik abban, hogy magára húzhatja a címeres mezt. Egy volt bercsényis győri diákra, Rendi Olíviára pedig ép partnerjátékosként számítanak a floorball csapatban.

Éremesély

„A gyerekek 11 napot töltenek Kazanyban jövő januárban. Sokat tettek azért, hogy örök élményeket szerezzenek” – kezdte Szünstein Mónika, aki a floorball és erőemelő szakág vezetője a hazai speciális olimpiai mozgalomban. „Floorballban fekete lónak számítunk. Remélem, nyerünk meccseket és a végelszámolásnál szóba kerülünk. Gergő esetében más a helyzet. Kisgyerekként kezdett síelni, rendkívül ügyes, őt éremszerzésre is esélyesnek gondolom” – hallottuk.

A tanárnő Krupánszky Gergő felkészülését erőnléti edzőként és heti kétszer a medence partjáról is segíti. „Gergő úszásban is tehetséges. Nem tartom kizártnak, hogy úszóként is kvalifikálja magát a nyári Speciális Olimpiára, amelyet két év múlva Berlinben rendeznek” – tette hozzá Szünstein Mónika.

„Az a jó a floorballban, hogy igazságos. Közösséget alkotunk, s akikkel eddig ellenfélként találkoztunk, velük is korrekt meccseket vívtunk” – mondta Tajti Bernadett. „Nem jellemzők a veszekedések, hangulatosak a mérkőzések” – tette hozzá Bakacs Dániel. „Öt éves korom óta síelek, késő ősztől Eplényben és Ausztriában készülök. Nyáron a kondimon dolgozom, s amint beköszönt a tél, sílécre váltok” – tudtuk meg Krupánszky Gergőtől.

Támogatják őket

A győri speciális sportolók hasznos tagjai a társadalomnak, a négy évvel ezelőtti aranyérmes padlóhoki válogatottból többen kőművesként keresik a kenyerüket. A diákok sportolását Árvai Zsolt igazgató és a Veres Gábor igazgatóhelyettes egyaránt támogatja.

Mi a floorball?

A floorball (vagy palánklabda) a jégkoronghoz hasonló labdajáték, kevésbé agresszív formában. Minden csapat öt mezőnyjátékosból és egy kapusból áll. A mezőnyjátékosok könnyű ütőkkel küzdenek, a játékot műanyag, lyukacsos labdával gólra játsszák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában