rengeteg munka vár rájuk és sok pénzre lesz szükségük

2021.05.30. 09:12

Otthont teremtenek maguknak a kónyi hagyományőrzők

Házat vásárolt a kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület, melyet a szervezet központjává, otthonává alakítanak át. Sok munka vár a csoportra, de bíznak önmagukban és támogatóikban.

Cs. Kovács Attila

A ház felújításával kapcsolatban bíznak önmagukban, a helyiekben és a pályázatokban, mondta Kiss Miklós, a kónyi egyesület elnöke.

Forrás: Kisalföld

Fotó: CSKA

Otthont teremt magának a kónyi Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A szervezet pályázati támogatással házat vásárolt magának, rövidesen kezdik a felújítását, átalakítását. Az egyesület működteti a helyi néptánccsoportot, illetve vállalták a kónyi hagyományok bemutatását, a falu néprajzi értékeinek megőrzését. Kiss Miklós, az egyesület elnöke számolt be a Kisalföldnek.

– A Magyar Falu Programban pályáztunk sikeresen és hatmillió forint támogatást kaptunk. Régóta próbáltunk már önálló helyiséget szerezni magunknak, hiszen a táncpróbákhoz, a megbeszélésekhez, rendezvényekhez mindig külön helyszínt kellett szerveznünk. Persze ehhez partner volt az önkormányzat és az iskola is, de mégis jobb a saját.

A ház felújításával kapcsolatban bíznak önmagukban, a helyiekben és a pályázatokban, mondta Kiss Miklós, a kónyi egyesület elnöke. Fotó: CSKA / Kisalföld

Házunk a falu központjában van, mestergerendája szerint 1887-ben Kiss István építtette.

– Egy parasztház, tipikus elrendezéssel: elöl egy szoba, középen konyha kemencével, aztán még egy szoba. Hátul a gazdasági épületek, istálló, pajta. A következő lépésben próbálunk forrást találni a felújításához is, terveink készen állnak, az egyesület tagjai nagyon sokat segítenek, illetve a falubeliektől is sok támogatást kapunk.

Az elképzelések szerint első ütemben az istállót és pajtát alakítanák át próbateremmé, klubhelyiséggé. Közben a Nemzeti Együttműködési Alaptól 1,1 millió forintot nyertek, amit állagmegóvásra, a falak szigetelésére költhetnek.

– Tudjuk, hogy rengeteg munka vár ránk és nagyon sok pénzre lesz szükség. Nem ijedünk meg azonban, és úgy gondoljuk, három-öt év alatt rendbe tesszük a házunkat. Bízunk a saját munkánkban, az összefogásban, a pályázatokban és a támogatásokban. Ha valaki esetleg úgy gondolja, hogy egyetért céljainkkal és tud segíteni, szívesen fogadjuk a felajánlását. Az átalakítás, felújítás terveit például egy helyi építész vállalkozó készítette el nekünk ingyen, ami szintén óriá­­si segítség volt – újságolta Kiss Miklós.

Hozzátette: a ház első részét vendégszobává alakítják, a konyha lesz a közösségi tér, a hátsó szoba pedig az iroda és tárgyaló, a kamra pedig a vizesblokk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában