Felelősen mozduljunk ki!

2021.04.03. 06:03

A hosszú hétvégén nyitva lesznek a kedvelt megyei kirándulóhelyek, fontos a szabályok betartása

Egy esztendeje húsvétkor zártak a közkedvelt szabadidős helyszínek az akkor érvényben lévő országos kijárási korlátozások részeként. Idén nem lép életbe hasonló jogszabály, minden korábbinál fontosabb ugyanakkor, hogy vigyázzunk egymásra, ha útnak indulunk.

Szeghalmi Balázs

2021.04.01. Egy éve lezárták a kirándulóhelyeket megyénkben húsvétkor, idén mi várható? Nyúl Lila hegyi kilátó, a képen Kleininger család, amikor tehetik délutánonként a környéken túráznak, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

A járvány komoly stressztényező, de óriási próba előtt állunk

Érthetően mindenki vágyik a szabadba, a járvány idején szinte ez maradt az egyedüli feltöltődési lehetőségünk. Zacher Gábor az aggasztó járványügyi adatok tükrében – egyre többen kerülnek lélegeztetőgépre, s közülük egyre kevesebben térnek vissza az életbe – felhívta a figyelmet a veszélyekre az előttünk álló hosszú hétvégén.

„Tökéletesen megértem, hogy vissza akarják kapni az emberek a szabadságukat. Én is szeretnék moziba, hangversenyre, színházba járni. Szeretnék kiülni vacsorázni a feleségemmel a Duna-partra, de egyelőre még nem jött el ez a pillanat” – közölte Zacher Gábor. A közismert toxikológus hozzátette: az emberek érthetően fásultak, a koronavírus miatti korlátozások pszichés terhet jelentenek.

„Egy éve élünk az egésszel, a járvány komoly stressztényező. Szem előtt kell azonban tartanunk: óriási erőpróba előtt áll az ország az elkövetkező időszakban” – emelte ki.

Zacher Gábor toxikológus – fotó: Mediaworks-archívum

Zárások nélkül

A Kisalföld körkérdéséből az derül ki, hogy a Győr-Moson-Sopron megyei turistacélpontokat idén húsvétkor nem kerítik el szalaggal. „A gönyűi Duna-partot csak a helyiek látogathatták tavaly húsvétkor. Hasonló korlátozás most nem lép életbe, ugyanakkor mindenkitől fokozott figyelmet, a biztonsági szabályok (maszkhasználat, másfél méteres távolság, gyakori fertőtlenítés) betartását kérjük” – mondta dr. Szigethy Balázs, a gönyűi önkormányzati hivatal jegyzője.

„A Pannonhalmi Főapátsághoz kötődő minden szabadtéri helyszín nyitva várja a kirándulókat húsvétkor: az arborétum, a gyógynövénykert, a Boldog Mór-kilátó, a Boldogasszony-kápolna környéke. Mi is hangsúlyosan kérjük, hogy amennyire lehetséges, a látogatók vigyázzanak egymásra” – hallottuk Kormos Gyulától, a világörökség részét képező monostor kommunikációs vezetőjétől.

A gönyűi Duna-partot is látogathatjuk húsvétkor. Felvételünkön édesapjával élvezi a napsütést egy kislány a folyó mellett. Fotó: Huszár Gábor

Fedezzünk fel ismeretlen helyszíneket

„Annak örülök, hogy idén húsvétkor a tavalyi korlátozásokhoz képest mozoghatnak, sportolhatnak az emberek. Ennek megfelelően a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. területein nem kell zárásokra számítani. A Győrújbarát és Nyúl között található Lila-hegyi kilátót, a pannonhalmi Lombkorona-tanösvényt is igénybe vehetik a családok. Figyelmességre, türelemre biztos szükség lesz: a Lombkorona-tanösvényen például azonos időben hatvan főnél többen nem tartózkodhatnak.

Hogy aktívan töltődjünk húsvétkor, azt tanácsolom mindenkinek: próbáljanak felfedezni olyan természetközeli helyszíneket, ahol nem jártak korábban, s kevés esély van a tumultusra. Mi azt tapasztaljuk, hogy egyre többen túráznak viszonylag ismeretlen erdőszakaszokon, ami ideális választás, ameddig nem hagyjuk magunk mögött a járványt” – tudtuk meg dr. Orbán Tibortól, a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. vezérigazgatójától.

Nyúl, Lila-hegyi kilátó – A Kleininger-család amikor teheti, Győr környéken túrázik. Fotó: Csapó Balázs

Vidd haza a szemetet!

A természetjárás árnyoldala, hogy a zöldterületeket gyakran szemét csúfítja. „Új figyelemfelhívó táblákkal is küzdünk a szemetelők ellen. A pannonhalmi Lombkorona-tanösvénynél is látható az az üzenet, hogyha két liter üdítőt magaddal hoztál, akkor az üres palackot is haza tudod vinni” – mondta dr. Orbán Tibor.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában