emlékmenet

2021.01.16. 14:48

Lovas felvonulással emlékeztek a doni hősökre Sopron és Bánfalva között- fotók

A Don-kanyarban elhunyt magyar katonák tiszteletére szervezett emlékmenetet a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesület. A lovasfelvonuláson koszorút helyeztek ki a Deák téren, az ágfalvi evangélikus templom mellett és Bánfalván a Hajnal téren.

kisalfold.hu

Fotó: Máthé Daniella

A korábbi években több szervezettel karöltve rendezték meg a doni emlékmenetet, amely a hősi halált halt magyar katonák előtt tiszteleg. A járványügyi helyzet miatt idén csak a megengedett tíz fő csatlakozott a 35 kilométeres menethez szombaton a Soproni Huszár Hagyományőrző Egyesülettől. Az 1943 eleji Magyar Királyi Honvédség lehető legpontosabb megjelenítésére törekvő nyolc lovas katona és két gyalogos díszőr vonult fel Sopron, Ágfalva és a bánfalvi Hajnal tér között. A korabeli menetek szabályait betartva teljesítették a kijelölt távot, így emlékezve a második világháborúban a Donnál egyszerre hőssé és áldozattá lett katonaelődeinkről.

– A megemlékezés útvonalát egyesület tagjaival a saját lovainkon, valamint az 1943-as években előírásoknak megfelelő öltözetben, felszereléssel és fegyverzettel együtt tettük meg. Három helyen tartottunk megemlékezéssel egybekötött koszorúzást – számolt be Grubits Róbert, ez egyesület elnöke. Hozzátette, fontos megemlékeznünk a Don-kanyarban elhunyt hősi katonákról, annak ellenére is, hogy idén kevesen vehettek részt az eseményen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában