Hegyen-bokron át

2020.12.02. 10:45

Hurrá! Bővül a menetrend a bakonyi vasútvonalon

Győrből munkanapokon 6:18-kor új vonat indul Bakonyszentlászlóra, mely onnan visszafordulva 8:30 órakor érkezik Győrbe.

Szeghalmi Balázs

Forrás: Kisalföld-archívum

Mint arról hírt adtunk, új vasúti- és buszmenetrend lép életbe december 13-án. Így több vonat startol reggelenként a fővárosból Győr felé, hétvégenként pedig közvetlen járatot indul Győr és Pécs között. Emellett a bakonyi vonalról is jó híreket kaptunk.

Javul az elővárosi közlekedés

„A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség kezdeményezése alapján a MÁV-Start Zrt közreműködésével, és a KTI Észak-nyugat dunántúli Közlekedésszervező Iroda egyetértése alapján a megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztérium újabb menetrendi bővítéseket hagyott jóvá a Bakonyvasúton” – kezdte Bödecs Barnabás.

A Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség elnöke hozzátette: „ennek megfelelően a győri elővárosi forgalomban az elmúlt évben megkezdett kínálatbővítést újabb követi. Győrből munkanapokon 6:18-kor új vonat indul Bakonyszentlászlóra, mely onnan visszafordulva 8:30 órakor érkezik Győrbe. Így a reggeli órákban Győr irányába, a délutáni órákban pedig Győrből indulva minden órában lesz vonat jelentősen javítva az elővárosi közösségi közlekedés lehetőségét”. A két szomszédos megyeszékhely, Győr és Veszprém közötti kínálat a téli időszakban változatlan marad.

Hazánk egyik legszebb vasúti vonala a bakonyi.

Eggyel több vonat

A turisztikai szezonban népszerű, hazánk egyik legszebb vasúti vonalán haladó Győr-Zirc vonat eddig március közepétől október 23-ig közlekedett. Az új évben az őszi iskolai szünet végéig, 2021-ben november 5-ig jár. Ennek délutáni magas-bakonyi betétjárata, s Győrbe visszainduló vonatpárja Veszprémig hosszabbodik és onnan indul.

Így a Veszprémből a Bakonyba kirándulók közvetlenül hazautazhatnak, s az év ezen időszakában Veszprémből Győrbe is eggyel több vonat közlekedik hétvégéken.

A havas vonatozásnak mindig különleges hangulata van a Bakonyban. Fotók: Kisalföld-archívum

Egyelőre maradnak a jelenlegi vonatok

Arra a kérdésünkre, hogy várhatók-e újabb fejlesztések a bakonyi vonalon – mint ismert, tavaly júniusban Jenbacherek álltak csatasorba Győr és Veszprém között –, Bödecs Barnabás úgy felelt: „jelenleg nincs információnk arról, hogy a 2020-21. évi menetrendi időszakban változik-e a vonatok összeállítása. Nagy valószínűséggel a jelenlegi járműállomány bonyolítja majd a közlekedést a következő évben.

A szolgáltató MÁV-Start Zrt-től kapott nem hivatalos tájékoztatás szerint a budapesti elővárosban üzembehelyezésre kerülő emeletes motorvonatok rendszerbeállását követően lehet számítani arra, hogy a súlyosan elhasználódott, korszerűtlen vonatok cseréje a Bakonyban is megtörténik”.

Az új menetrend.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában