Ország-világ

2019.06.12. 14:28

Kirándulásra fel! Csatasorba állnak a Jenbacher vonatok a bakonyi vonalon és Győr-Pápa között

Az első Jenbacher péntek délután debütál a celldömölki vonalon, majd a kirándulók örömére szombaton már a másik motorvonat is szállít utasokat a Bakonyba.

Szeghalmi Balázs

A kulturált, igényes vonatok érkezésének hírét Kara Ákos, Győr egyik országgyűlési képviselője megerősítette portálunknak. Az infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős győri államtitkár szokott utazni a bakonyi vonalon, örül a fejlesztés hírének.


"Azért, hogy sikerült megvalósítani a tervet, köszönet jár a MÁV korábbi vezérigazgatójának, Dávid Ilonának és utódjának, Homolya Róbertnek. A Jenbacherek érkezéséért sokat tett Bödecs Barnabás, a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség vezetője is" – mondta Kara Ákos, aki Facebook-oldalán arról is írt, hogy várhatóan milyen időpontokban közlekednek a Jenbacher-vonatok menetrend szerint.

Így indulnak a Jenbacherek


- 4:09-kor Bakonyszentlászlóról Győrbe

- 9:04-kor Szombathelyről Celldömölkre

- 9:40-kor Győrből Celldömölkre

- 11:26-kor Celldömölkről Győrbe 

- 15:44-kor Győrből Veszprémbe

-  16:48-kor Celldömölkről Győrbe

- 19:13-kor Veszprémből Győrbe 

- 20:40-kor Győrből Szombathelyre

- 22:38-kor Győrből Bakonyszentlászlóra  

72 ülőhely


Mint arról tél végén hírt adtunk: két Jenbacher motorvonat áll forgalomba a Győr-Pápa-Celldömölk és a Győr-Veszprém vasútvonalon. A felújított, 120 km/órás sebességre képes, két 49 méter hosszú kocsiból álló szerelvényben, kocsinként 72 ülőhelyen foglalhatnak helyet az utasok. A dízel motorvonatok a MÁV-START és a GYSEV közti kölcsönös járműhasználati megállapodás részeként közlekednek hamarosan.


Ezzel közel három éves ügy végére kerül pont. 2016 novemberében egyedi turisztikai különvonatot indított a Cuha-völgyi Bakonyvasút Szövetség szombaton Győrből Pannonhalma, Tarjánpuszta, a Cuha-völgyi állomások, Zirc érintésével Veszprémbe és vissza. Ezen a különvonaton közlekedési szakemberek, lokálpatrióták mellett a Kisalföld munkatársai is ott ültek. Az apropót az adta, hogy a szövetség bemutatta, milyen lehetne a korszerű vonatközlekedés a bakonyi vonalon. Most már csak hármat kell aludni, hogy hazánk egyik legszebb vasúti vonalán, a Bakonyban korszerű motorvonattal utazhassunk.

 

Jenbacher motorkocsit teszteltünk a Bakonyban. Eplénynél az összes utas összeállt csoportképre, hogy ezzel is lobbizzon a kulturált vasúti közlekedésért Győr és Veszprém között - fotók: Béres Márton

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában