kulináris élmény

2020.08.07. 18:29

Különleges összetevők Sopron környéki éttermekben

Helyi termékek felhasználásával készült ételkülönlegességeket kínál étlapján négy étterem egy héten át. A KulinART gasztronómiai projektet – egy osztrák példát követve – az Alpokalja–Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesület koordinálja. Az asztalokra kerül például a hidegségi kecskesajt, a hegykői zöldség, a fertődi almalé vagy a Fertőszéplakon nevelt tyúk.

Bódvai Ildikó

Erhardt Zoltán, a programban részt vevő Erhardt étterem tulajdonos-séfje.

Fotó: Magasi Dávid

A soproni szervezők a tiroli Brixen-völgyben találkoztak a kezdeményezéssel, onnan indult a projekt. Ennek lényege, hogy a részt vevő éttermek séfjei a helyi gazdák által megtermelt minőségi termékeket dolgozzák fel és kínálják vendégeiknek. A cél, hogy ne a nagykereskedésekben szerezzék be a több száz kilométerről szállított élelmiszereket.

– A koronavírusos helyzet még segítette is a projektet, rákényszerítette az éttermek üzemeltetőit, hogy a helyi alapanyagokat részesítsék előnyben. Így került például a hidegségi kecskesajt, a hegykői zöldség, a fertődi zamatos almalé vagy a Fertőszéplakon nevelt erdélyi kopasz nyakú tyúk az asztalukra – kezdte Kiss-Szabó Renáta KulinART-koordinátor.

Erhardt Zoltán, a programban részt vevő Erhardt étterem tulajdonos-séfje. Fotó: Magasi Dávid

– A vendéglátásban egyre fontosabb szerepe van a regio­nalitásnak – mondta Erhardt Zoltán. A programban részt vevő Erhardt étterem tulajdonos-séfje hozzátette: az ideérkező vendégek nem arra kíváncsiak, hogy milyen pizzát tudunk sütni, hanem arra, hogy mi jellemző Sopronra és a régióra. Az első tematikus hét főszereplője az erdélyi kopasz nyakú tyúk lesz.

A négy részt vevő étteremben ebből az alapanyagból készült négyfogásos menüsorral várják majd a különleges ízek kedvelőit. ­­

– Fertőszéplakon György Károly szabad tartásban tenyészti ezeket az állatokat és nem lehet összehasonlítani a minőségét az ipari, antibiotikumon nevelt tyúkokkal – fűzte hozzá Erhardt Zoltán.

– Karcsi bácsi néhány éve karolta fel az elhalófélben lévő kopasz nyakút és kezdett foglalkozni a tenyésztésükkel. Erdélyi származása is erősítette a kötődését ehhez a fajtához. Otthon, szabadon tartva, a génmegőrzési program előírásainak megfelelően vegyszer- és tápmentesen eteti őket főként kukoricával, zabbal és búzával. Egyébként igen értékes fajta, magas tápanyagtartalmú, ízletes húsú az erdélyi kopasz nyakú tyúk, és a betegségekkel szemben is ellenálló – tette hozzá Kiss-Szabó Renáta.

György Károly, vagy ahogy a helyiek hívják. Karcsi bácsi szabad tartásban tenyészti Fertőszéplakon a kopasz nyakú tyúkokat. Fotó: Szita Márton

– A program nem csupán az ideérkező turistáknak szól, hiszen a külföldi példa azt mutatja, hogy a helyiek is fogékonyak azokra a termékekre és a belőlük készült ételekre, amelyek a saját térségükből származnak. A második tematikus KulinART-hét októberben lesz, ahol a főszerep a Fertő–Hanság Nemzeti Park vízibivalyaiból készült ételeké. 2021 februárjában pedig a „fertei” marha különleges ízvilágát lehet majd megkóstolni a fertőszéplaki Boldog Birtok jóvoltából – folytatta a projekt koordinátora.

A programban a soproni Erhardt étterem, a ZAKAnT Étterem & FineBisztró, a Hopsz Café & Grill, valamint a hegykői Tornácos Ház vesz részt. A vendéglátóhelyek különleges kínálatába augusztus 10–16. között lehet belekóstolni. A programról bővebb információ a KulinART Facebook-oldalon található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában