Turizmus megyénkben

2020.05.26. 06:31

Nyári szezonnyitás – a győri és soproni szállásadók számolnak pünkösddel

Megyénk két legnépesebb települése, Győr és Sopron komoly, turizmusból származó bevételtől esik el a járvány miatt. Sopronban és a Fertő partján a szabadidős – elsősorban bringás – vendégekben bíznak, míg Győrben az üzleti utazók lendíthetnek a turizmus elakadt szekerén. A bizalom kulcspontja az újraindulásnak.

Szeghalmi Balázs

Fertőrákos - Horváth Panzió - Felkészülés a vendégek fogadására, Czukelter Györgyi panzio vezető

Forrás: Magasi Dávid

Fotó: MAGASI

Óriási kiesés

„Idén várhatóan 43-48 százalékkal csökken a vendégéjszakák száma Magyarországon, ami 250-300 milliárd forint kiesést okoz a turizmusban” – tudtuk meg Szigetvári Józseftől, a Szállás.hu csoport vezérigazgatójától.

Kulcskérdés a bizalom

2018-ban 475 975 kereskedelmi vendégéjszakát töltöttek a kisalföldi megyeszékhelyen a turisták, míg a leghűségesebb magyar városban 381 082-öt. Ezzel Győr a nyolcadik, Sopron a tizennegyedik legnépszerűbb város volt a hazai turizmus „ranglistán”. „Idén várakozáson felüli számokkal indult az esztendő, az első negyedéves turisztikai bevétel meghaladta volna a 2019-es adatot Győrben, ha nem tör ki a járvány” – tudtuk meg Szentgyörgyi Annától.

A győri önkormányzat sajtóreferense hozzátette: „a fő célunk az, hogy Győrt újra elhelyezzük a belföldi turisztikai térképen. Azon dolgozunk a szolgáltatókkal, hogy rugalmas hozzáállással megteremtsük a lehetőséget a biztonságos vendéglátásra, elnyerve így bizalmat”. Most, hogy pislákol a fény az alagút végén, a bizalom valóban kulcsmomentum lesz. A belföldi turizmus mellett szól, hogy itthon biztonságosabban nyaralhatunk és kevésbé riasztó a karantén eshetősége.

„Meg kell fizetni az osztrák béreket”

„Pozitívan álltunk az elmúlt hónapokhoz. Tavaly év végén étteremnyitásról döntöttünk a panzió mellett. Több időnk jutott az étterem belső hangulatának kialakítására, az étlap tervezésére” – kezdte Czukelter Györgyi. A fertőrákosi Horváth ház panzió vezetője így folytatta: „a bevételkiesés érzékenyen érint bennünket, de optimistán tekintünk a jövőbe.

A Noah éttermünk séfje és egyben üzletvezetője, Ferkis Zsolt vezeti a konyhát, az ő neve garancia a minőségre. Családias panzió maradunk továbbra is, jelenleg hat munkatársunk van”. „Ha nincs járvány, hogyan lehet megtartani a kollégákat a Fertő partján?” – kérdeztük. „Meg kell fizetni az osztrák béreket és megbecsülni a jó munkaerőt” – hangzott a tömör válasz.

A fertőrákosi Horváth ház panzióban hasznosan töltötték azt az időszakot, amíg nem fogadhattak vendégeket, kívül-belül szépítették a szállást és az új éttermet. Fotó: Magasi Dávid

Öröm jó levegőn lenni

A Fertő körül rengetegen bringáznak. A határzár a tókerülést még nem teszi lehetővé két keréken, ám a hamarosan Fertőrákosra érkező vendégek elmondása szerint annak is örülnek, hogy a karantén után jó levegőn tölthetik el az idejüket és szívélyes vendéglátásban részesülnek.

„Pünkösd hétvégéjén félházat, 18-20 vendéget várunk. Tavaly gyakran 35-40 vendéget köszönthettünk nyáron, idén ennek a számnak a 70 százalékának örülnénk” – hallottuk Czukelter Györgyitől.

Bizakodnak a győri Révészben

Győrben a Révész-szálloda is május utolsó hétvégéjén, pünkösdkor nyitja a szezont. Ismerve a tényeket – augusztus 15-ig elmaradnak a népszerű győri rendezvények, a Győrkőcfesztivál is –, nem lesz könnyű megtölteni a szabad szállásokat a vakáció idején.

„A vendégek számát illetően egyelőre jelentős ugrásra nincs esély, a külföldről érkezett foglalások száma a tizedére csökkent. A gazdasági szektor élénkülésével, az üzleti utazók révén indulhat újra a turizmus Győrben. Az összes szolgáltatásunkat nézve bizakodóbbak vagyunk. Az érdeklődések és megrendelések alapján úgy látjuk, sűrű, feladatokkal teli második félévnek nézünk elébe” – zárta Dudits Gergely.

Dudits Gergely, a győri Révész egyik tulajdonosa elégedett lenne azzal, ha az ötven szállodai szobájuk negyedét kiadnák nyáron. Fotó: Csapó Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában