Turizmus megyénkben

2020.05.29. 10:53

Szigetközi kerékpárút – új bringás ház várja a turistákat Dunaszegen, burkolatfejlesztés idén nem lesz

A szigetközi bringaút megyénk fontos kerékpáros „ütőere”. A kilencvenes évek közepén épített út vonzza az idegenforgalmat, a belföldi és a külföldi kerékpáros turisták szívesen tekernek rajta. A népszerű kerékpárút infrastruktúráját sikerült érdemben erősíteni pályázati támogatással, az aszfaltcsíkot azonban nem korszerűsítik idén.

Szeghalmi Balázs

2020.05.27. Riport a szigetközi bringaútról, Fotó: Csapó Balázs Kisalföld

Fotó: CSAPO BALAZS

Bizakodás

„Remélhetőleg, minél előbb teljesen véget ér a járvány és sok kerékpáros turistával számolhatunk Győr és Mosonmagyaróvár között. Reálisan nézve, jövőre bízhatunk teljes értékű nyári szezonban.

Várhatóan egy esztendő múlva pedáloznak annyian a Szigetközben, mint normál körülmények között az előző években” – kezdte Babos Attila, Dunaszeg polgármestere.

Vizes blokkok, szállás

A Szigetközi Fejlesztési Tanács elnöke hozzátette: a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból, vagyis TOP-os pályázati pénzből jelentősen bővült a kerékpáros infrastruktúra a Szigetközben.

Útközben új vizes blokkokat vehetnek igénybe a bringások több helyszínen, zuhanyzásra, sőt, éjszakai szállásra is lesz lehetőség Dunaszegen.

Bringáról kenura és oda-vissza

„Úgy modernizáltuk a rendszert, hogy aki kenuval érkezik a Dunán, könnyedén bringára pattanhasson. Ez oda-vissza is működik. Így a kerékpárosok is belekóstolhatnak a vízi turizmus szépségeibe, ha kedvük támad erre” – közölte Babos Attila.

A TOP-os fejlesztések célegyenesben vannak, az újdonságok táblázása most folyik, gyakorlatilag minden korszerűsítés a kerékpárosok rendelkezésére áll.

Babos Attila, a Szigetközi Fejlesztési Tanács elnöke mutatja a pályázati forrásból megvalósult „bringás” házat Dunaszegen. A kerékpárosok nem csak felfrissülhetnek, meg is szállhatnak itt éjszakára és kenukat is bérelhetnek vízi túrákhoz. Fotó: Csapó Balázs

 

Egyelőre folytatás nélkül

Az élvezetes bringatúrákhoz a jó minőségű út szintén „alap”. E téren azonban rossz hírünk van: nem folytatódnak a tavalyi korszerűsítések. Egy éve Győr határától a Dunaszeg utáni Gyulamajorig a külterületi szakaszokat tették rendbe.

„A szigetközi bicikliúton társaságunk beruházásában felújítási munkák nem várhatók 2020-ban, de természetesen kollégáink folyamatosan végzik az üzemeltetési és fenntartási feladatokat valamennyi kezelésünkben lévő kerékpárúton” – közölte kérdésünkre Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs vezetője.

Váltakozó útfelület

Pedig Gyulamajortól egészen Mosonmagyaróvárig nagyon aktuális a fejlesztés a bringaúton. „Folyamatosan lobbizunk azért, hogy a szóban forgó szakaszt felújítsák. Egyelőre nincs forrás erre. A feladat sürgető, a Mosonmagyaróvárhoz közeli szakaszok rosszabb állapotban vannak, mint azok a Győr közeliek, ahol tavaly dolgoztak az útépítők.

Célunk, hogy a belterületi szakaszokon is jó útfelület várja a kerékpárosokat. Nem szerencsés, ha a jó és rossz minőségű szakaszok folyamatosan cserélik egymást” – tette hozzá Babos Attila.

A szigetközi bringautat tavaly Győrtől Gyulamajorig újították fel, idén nincs forrás további burkolatkorszerűsítésre. Fotó: Csapó Balázs

Jó és rossz szakaszok

Az említett 22-es csapdája eredményezi, hogy Ásványráróig egymást váltják a jó és a rossz utak. Úgy, hogy a településeken gyakran a szürke ötven árnyalatában „pompázik” az aszfalt. Kivétel ez alól Dunaszeg, ahol 290 millió forintnyi uniós forrásból, 2,2 km-en át újult meg a falun át vezető út. Gyulamajor után különösen az Ásványráró és Hédervár közötti bringás szakasz „kiállt” segítségért.

Akik a Szigetköz szívében készülnek tekerni nyáron, a püski temetőtől a lipóti Fő utcáig, öt km hosszan meglepődnek majd. Korábban borzalmas utakkal szembesültek az autósok és a kerékpárosok itt. Ez a szakasz a Magyar Falu Program révén „nagygenerálon” esett át tavaly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában