Járvány

2020.04.24. 06:53

Riport a győri kórházparancsnokkal – Mankóként számíthatnak az alezredesre

Március vége óta 108 egészségügyi intézményben kórházparancsnok segíti az intézmény működését és a készletek védelmét a járvány idején. A győri Petz-kórházban Bozsóki Attila, a 12. Arrabona Légvédelmi Ezred parancsnok-helyettese látja el a feladatot. Az alezredest a kihívásokról kérdeztük.

Szeghalmi Balázs

2020.04.22. A Magyar Honvdsg a Petz Aladr Megyei Oktat Krhzban, Frhczn Renta, Bozski Attila alezredes, raktrellenrzs, Fot: Csap Balzs Kisalfld

Fotó: CSAPO BALAZS

Ellenőriznek és segítenek

„Lassan negyedik hete minden reggel 7 órakor a Petz-kórházban kezdek. Először Györe Tivadar logisztikus végzettségű főtörzsőrmesterrel ellenőrizzük a védőfelszerelések, fertőtlenítők raktári készletét. (Több büntetőeljárás is folyamatban van amiatt, hogy létfontosságú készletek tűntek el más hazai kórházakból – a szerk.) Ha a védekezéshez szükséges eszközök közül bármelyik gyorsan fogy, azonnali lépéseket teszünk, hogy újra töltsük az apadó készletet. Nem csak ellenőrző tevékenységet folytatunk, segítséget is nyújtunk, ha adott ügy elakad.

Amikor megérkeztünk a Petz-kórházba, hangsúlyoztam: mankóként tekintsenek ránk. Örülök, hogy az intézmény vezetői élnek a lehetőséggel. Eddig főleg vámkezelés és szállítás terén sikerült több ügyet elmozdítanunk a holtpontról. Legutóbb az új intenzív ágyakhoz szükséges infúziós pumpák beszerzésében jutottunk egyről a kettőre. Előtte a vírus elemzésében nélkülözhetetlen mikrobiológiai eszköz mielőbbi Győrbe érkezésén dolgoztunk. Utóbbi esetben az országos rendőr-főkapitány, Papp Károly rendőr altábornagy is segítségünkre sietett” – kezdte Bozsóki Attila.

A nagy havazástól a dunai árvízig

Az alezredes tősgyökeres győriként megtiszteltetésként tekint arra, hogy felkérték a kórházparancsnoki pozícióra. „Ilyen nehéz helyzetben katonaként és győriként kötelességem helytállni. A feleségem és a lányom gyógyszerészként dolgozik, a családi érintettség miatt van rálátásom az egészségügyre. Az ezrednél az infrastruktúra-fejlesztés és a logisztika tartozik hozzám. Ezekre a szakterületekre fordítunk nagy hangsúlyt a győri kórházban. A kórházfejlesztés során a mérnöki végzettségem igyekszem kamatoztatni. Például a nagyméretű, új oxigéntartály ideális helyét közösen terveztük Dr. Skaliczky Zoltán főorvos úrral” – hallottuk.

1987 januárjában, a nagy havazáskor már „fedélzeten volt” Bozsóki alezredes. Az operatív törzs tagjaként 33 éve is kórházi feladatot kapott. Részt vett abban a „hadműveletben”, hogy a súlyos betegeket, szülésre készülő kismamákat katonai lánctalpasokkal szállítsák a Petzbe. Az eltelt három évtizedben több katasztrófavédelmi helyzetben állt a gáton, 2013 tavaszán Győrújfalunál. Az ezred parancsnokával, Könczöl Ferenc ezredessel együtt irányították a védekezést a nagy dunai árvízkor.

Bozsóki Attila győri kórházparancsnok (j) és Györe Tivadar (b) logisztikus végzettségű főtörzsőrmester nem csupán naponta ellenőrzi a védekezéshez szükséges eszközöket, felszereléseket, de főleg szállítmányozási és vámkezelési ügyekben segíti is a Petz-kórházat. Fotó: Csapó Balázs

 

Határozottság

„A Petz-kórház vezetőivel milyen a közös munka?” – kérdeztük. „Dr. Tamás László János főigazgató úr érsebész, Dr. Oláh Attila professzor úr általános sebész, Dr. Skaliczky Zoltán főorvos úr idegsebész. Látszik rajtuk, hogy a műtőkben a határozottsághoz szoktak. Alaposan mérlegelnek, nem hezitálnak, tartják magukat a döntésekhez. Magam is hasonló elveket vallok.

Bár a gyógyításhoz katonaként semmi közünk, büszkeséggel tölt el, hogy a győri kórházban egyetlen koronavírusos beteg sem hunyt el. Akik súlyos állapotban voltak, őket is visszaadták az életnek” – zárta Bozsóki Attila. Bízzunk benne, hogy ez így is marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában