Győr és környéke

2015.10.16. 12:06

Minden idők legnagyobb megyei árvízéről készített filmet két győri tévés - videó

Az egészestés produkciót vasárnap tűzi műsorára a Duna World, de a kisalfold.hu-n már most belenézhetnek a filmbe!

Szeghalmi Balázs



Premier most vasárnap a Duna Worldön 

Közel másfél esztendő telt el azóta, hogy minden idők legnagyobb árvize levonult a Dunán. A hatalmas víztömeg több szigetközi települést és Győrt is fenyegette. 2013 júniusában a települések tucatjait veszélyeztető áradásról a győri média folyamatosan, éjjel-nappal beszámolt.

A sikeres, embereket közösséggé kovácsoló védekezésről máig egyetlen átfogó dokumentumfilm készült, két győri televíziós, Pelikán Andrea és Molnár G. Tamás munkája. Ezt a hetven perces filmet tűzi műsorára október 18-án, vasárnap 17:10 perctől a Duna World csatorna "Kinyújtózott a vén mihaszna..." címmel.

 

Előzetes
Emléket állítottak az összefogásnak

"A hatalmas árvíz érkezéséről kezdve, a víz elvonulásáig kameránkkal ott voltunk minden fontos eseménynél a megyében. Közel száz órányi nyersanyag gyűlt össze két hét alatt. Nem akartuk, hogy ezek a történelmi felvételek az archívum polcain merüljenek feledésbe.

Elhatároztuk, hogy egészestés filmmel emléket állítunk annak a hatalmas összefogásnak, amelynek eredményeként végül a gátak között sikerült tartani a folyót" - mondta portálunknak Molnár G. Tamás, a film író-rendezője.


Pelikán Andrea és Molnár G. Tamás filmje 2014-ben elnyerte az Audi médiadíját - fotó: Mészáros Mátyás

Pelikán Andrea és Molnár G. Tamás filmje 2014-ben elnyerte az Audi médiadíját - fotó: Mészáros Mátyás

Éjjel-nappal heroikus küzdelem

Pelikán Andrea már több, mint egy évtizede a Magyar Televízió helyi tudósítója. "2013 júniusában minden idők legnagyobb dunai árvízét közvetlen közelről éltem át. Szinte éjjel-nappal végigkövettük és megörökítettük azt a heroikus küzdelmet, amelyet az árvízzel fenyegetett településen élők, az önkéntesek és a hivatásosak folytattak a védekezés során.

Megtapasztalhattam azt a pártalan mértékű összefogást és önzetlen segítségnyújtást is, amelyet szinte az egész ország tanúsított a bajba jutottak felé. Filmünk nemcsak a Szigetközben, elsősorban Győrújfalunál, Kisbajcsnál, Ásványrárónál, Mecséren, Dunaszentpálnál levonuló árvíz 10 napos krónikája, de egyúttal köszönet és emlékezés a mentésben résztvevőknek!" - fogalmazott Pelikán Andrea.

Az alkotók két újabb filmje a menekültáradatról és Győr rendszerváltoztató főszereplőiről fog szólni

Molnár G. Tamás hozzátette: kolléganőjével a Híradók és a különböző tematikus műsorok számára készített napi tudósítások mellett jelenleg több dokumentumfilmen dolgoznak.

"A megyénket érintő, szintén történelmi jelentőségű menekültáradatot igyekszünk megörökíteni, feltárni, egészen a 2013-as esztendőtől kezdődően. Emellett szívügyem, hogy filmet készítsünk Győr rendszerváltoztató főszereplőiről. Ha minden a tervek szerint alakul, ezt a dokumentumfilmet jövő év végén láthatják a nézők" - zárta szavait Molnár G. Tamás.


A 2013-as árvízről ide kattintva tekinthetik meg a kisalfold.hu összes képgalériáját!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!