Baleset-megelőzés

2020.01.14. 13:58

Szigorítást kért a faluvezető, megnőtt a rendőri jelenlét Máriakálnok felé

A Mosonmagyaróvárt Máriakálnokkal összekötő út egy szakaszán szigorításokat kér dr. Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester a balesetek elkerülésére. Tavaly december óta a rendőrség is fokozottabban figyel a területre.

Mészely Réka

Dr. Tóásóné Gáspár Emma a rendőrség és a Magyar Közút segítségét kérte a balesetek megelőzésére.

Fotó: Mészely Réka

Bár nem tűnik veszélyes útszakasznak, mégis évente négy-öt autóval is történik kisebb-nagyobb baleset Mosonmagyar­óvár és Máriakálnok között (tavaly ősszel sajnos halálos is előfordult). Dr. Tóásóné Gáspár Emma polgármester a Magyar Közút Zrt.-hez és a rendőrséghez fordult segítségért, a megoldásokat keresve és javaslatokat téve.

– Kértem a rendőrséget, hogy fokozottabban figyeljenek a területre. A Mosonmagyaróvá­­ri Rendőrkapitányság illetékes munkatársaival a helyszíni bejárás mellett személyesen egyeztettünk a témában. Fokozott rendőri jelenlétet ígértek, és ezt tapasztaljuk is december óta. Elmondták, hogy ismerik az útszakasz problémáit. Ahogy azt is, hogyha a gépkocsivezetők betartják a KRESZ-szabályokat és az időjárási viszonyoknak megfelelően közlekednek, nem szabadna balesetnek előfordulnia – hangsúlyozta a faluvezető.

Németh Balázs naponta jár biciklivel Máriakálnok és Mosonmagyaróvár között, szerinte is balesetveszélyes a kerékpárút-átkelő utáni kanyar.

A rendőrség és a Magyar Közút Zrt. közös bejárást is tartott a szakaszon. A helyi önkormányzatnak címzett levelükben arról írnak, hogy megállapították, a lakott területen kívüli útszakasz vonalvezetése, a burkolat állapota, az útkörnyezet és útterület rendezettsége jó. A szakaszon „balesetmentes közlekedést hátrányosan befolyásoló tényezőket” nem állapítottak meg.

A faluvezető javasolta a teljes útszakaszra a hetven kilométer per órás sebességkorlátozást. Ezt jelenleg a Közút nem tervezi. Ahogy szalagkorlát elhelyezését sem látják szükségesnek. Viszont ígérik, hogy az útkanyarulatokban a veszélyt jelző táblák mellett az ívben való közlekedés elősegítésére négyzet alakú iránytáblákat helyeznek ki, illetve a meglévőket kiegészítik, átrendezik. Az 1406-os úton a rendőrség tapasztalatai szerint a jellemző baleseti ok nem az abszolút, hanem a relatív gyorshajtás.

– Kérem a helyieket és a településen áthaladókat, hogy a településen kívül és belterületen is tartsák be az érvényben lévő sebességkorlátozásokat. Fegyelmezett közlekedéssel megelőzhetőek a balesetek – tette hozzá dr. Tóásóné Gáspár Emma.

Dr. Tóásóné Gáspár Emma a rendőrség és a Magyar Közút segítségét kérte a balesetek megelőzésére. Fotó: Mészely Réka

Horváth Ilona elmondta: feltétlenül szükségesnek tartja, hogy legyen ezen a szakaszon forgalomlassítás. Általában késésben jár erre, amikor nem is gondol másra, csak hogy el ne késsen reggel a munkából, délután pedig a gyerekek miatt. Szerinte jó néhányan vagyunk így ezzel.

Németh Balázs Mosonból naponta jár a máriakálnoki munkahelyére. A közelsége miatt kerékpárral. A kerékpárút-átkelő utáni kanyar balesetveszélyes, elsősorban csúszós út esetén. Az éles útkanyarulat miatt fontos lenne annak kitáblázása és a sebességkorlátozás is. A kerék­párút-átkelőnél sem mindig állnak meg, ezért biciklisként mindig óvatosabban közlekedik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában