Közlekedés

2020.01.29. 17:26

Még megújításra vár a megyei matricák zöme

Január végén lejárnak az éves autópálya-matricák. Térségünk megyei matricáinak közel háromnegyedét még nem újították meg. A Győr-Moson-Sopron megyei vignetta a harmadik, míg a Komárom-Esztergom megyei pályamatrica a hetedik legnépszerűbb volt a 2019-es eladási adatok szerint.

Gyurina Zsolt

Bódizs Csaba teherautó-vezető bábolnai munkáltatójának járművein természetesen van e-matrica a magyar díjfizetős úthálózatra.

Fotó: Csapó Balázs

A kormány 2015. január 1-jétől vezette be a gyorsforgalmi utakra érvényes megyei e-matricákat. A díjak azóta változatlanok, a személygépkocsikra ötezer forintba kerül a vignetta egy évre. A Kisalföld a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-től (NÚSZ) elkérte a tavalyi adatokat. Ezek szerint 2019-ben már csaknem 150 ezer Győr-Moson-Sopron megyére érvényes e-matricát adtak el, 9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A szomszédos Komárom-Esztergomban ugyancsak bővülés történt, az egy évvel korábbi 7 után ezúttal 13 százalékos, s az értékesített darabszám már több volt 62 ezernél.

Győr-Moson-Sopron a legjobban fizető térségek közé tartozott 2019-ben is. Az itteninél csak Pest és Fejér megyei e-matricákból értékesítettek többet, míg Komárom-Esztergom megyei a hetedik legnépszerűbb (lásd grafika).

Január 31-én 2,5 millió darab 2019-es éves e-matrica jár le, amiből még mintegy 2 milliót nem újítottak meg. A hét eleji adatok szerint a Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom megyei matricák háromnegyedét még nem újították meg. Heti e-matricából majdnem tízmillió darab kelt el, de így is négy és fél százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Haviból két és fél millió (12 százalékos növekedés), éves megyeiből több mint kétmillió darabot vettek az autósok (tízszázalékos növekedés). Éves országos matricát 472 ezer darabot adtak el, 11,85 százalékos növekedéssel. A NÚSZ adatai azt mutatják, hogy a korábban heti e-matricát vásárlók havira, a havi vignettát keresők pedig éves autópálya-matricára váltottak, emiatt mutatkozik csökkenés a heti e-matricák értékesítésében. Az emberek egyrészt többet autóznak, másrészt időben és távolság tekintetében is hosszabb távra terveznek előre.

A legnagyobb mértékű növekedés a havi motor típusú matrica esetében volt, aminek az oka, hogy bár a NÚSZ 2018 májusában vezette be, de 2019-ben vált igazán ismertté, illetve, hogy tavaly az átlagosnál hosszabb volt a motorosszezon a korán kezdődött tavasz és az elhúzódó őszi időjárás miatt.

Bódizs Csaba teherautó-vezető bábolnai munkáltatójának járművein természetesen van e-matrica a magyar díjfizetős úthálózatra. Fotó: Csapó Balázs

A 2020-ra szóló éves e-matricából elővételben, tavaly decemberben megközelítően 150 ezer fogyott, húsz százalékkal több, mint egy esztendővel korábban; a befolyt 3 milliárd forint pedig 26 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A legnépszerűbbek az országos éves e-matricák voltak, amelyeknél mintegy 30 százalékkal 56 ezerre emelkedett az értékesítések száma. A megyei jogosultságokból közel 88 ezer kelt el a decemberi elővásárlási szezonban, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Bár Magyarországon a gyorsforgalmi úthálózat hossza folyamatosan növekedett az elmúlt években, az éves országos matricák ára nyolcadik éve, a megyei jogosultságok ára pedig a 2015. évi bevezetésük óta változatlan.

A decemberi elővásárlás keretében a 2020. évre érvényes Győr-Moson-Sopron megyei e-matricából 5830 darab fogyott, ami 10,5 százalékkal haladja meg az előző évi hasonló adatot. 2020-as Komárom-Esztergom megyei vignettából pedig 3,2 százalékkal fogyott több az elővásárlás keretében, mint egy évvel korábban a tavalyiból: 2019. december 1-31. között összesen 2136 darabot vásároltak belőle az autósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában