Tagadja a kapcsolati erőszakot

2024.07.10. 14:14

Beismerte felesége megölését - Mégsem kötött vádalkut a mosonmagyaróvári férfi - fotók

A Győri Törvényszéken tegnap tartották annak a férfinak az előkészítő ülését, aki tavaly májusban késsel halálra szúrta feleségét, majd lefeküdt mellé aludni. Reggel viszont nem bírta tovább a bűntudattal és feladta magát a rendőrségen. A letartóztatásakor teljeskörű beismerő vallomást tett, az emberölés vádját tegnap sem tagadta, viszont az ügyészség szerint kapcsolati erőszakot is elkövetett.

Simon Roberta

Két maszkos őr, bilincsben kísérte a tárgyalóterembe a 67 éves Gy.G.L. vádlottat. Fotó: Molcsányi Máté

Gy. Géza L. a tárgyalás előtt kérte a bírót, hogy a nyilvános ülésre ne engedjék be a sajtó képviselőit, azonban dr. Szabó Krisztián nem talált a nyilvánosság kizárására okot. A vádlott összeszedetten állt a Győri Törvényszék bírája elé. 

- Az emberölésben elismerem a bűnösségem, de a kapcsolati erőszakban nem. Azt teljes egészében elutasítom - válaszolta tömören a 67 éves vádlott. Ezzel a kijelentésével nem fogadta el az ügyészség azon mértékes indítványát, mely szerint az emberölésért és a kapcsolati erőszakért összesen 15 év börtönbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást kaphatott volna. Így ősszel több tárgyalási napot tartanak az ügyben, de csak a második vádpontban folytatnak le bizonyítási eljárást. Az emberölés kérdését már nem vitatják.

Tavaly májusban az egész várost megdöbbentette a tragédia, hogy a Mosonyi Mihály utca egyik lakásában gyilkosság történt. Férje szúrta halálra Jolánt. A vádirat apró részleteiből azonba kisejlik, hogy a házasok kapcsolata egy időzített bomba volt.

A pár 2017-2018 között ismerkedett meg egymással. Ekkor a Gy. Géza L. hajléktalan szállón lakott, azonban rövidesen elhatározták, hogy összeköltöznek. Először a nő lakásában, majd később egy önkormányzati lakásban laktak.

S. Jolán 1996. óta járásában korlátozott volt, majd 2022-ben közlekedési balesete miatt egy ideig kerekesszékbe kényszerült, mankót használt, hogy mozogni tudjon otthonában. A nő tavaly tavasszal egy hónapos rehabilitációs kezelésen vett részt, kezdett javulni az állapota, kisebb távokat már meg tudott tenni segítséggel, de a lakásban továbbra is nehézkesen, bicegve, tárgyakba kapaszkodva járt.
A vádirat szerint a pár együttélése nem volt zökkenőmentes, a férfi 2020-ban egy évre külön is költözött, mert veszekedéseik többször tettlegességig fajultak. A Gy. Géza L. gyakran ittas állapotban veszekedett Jolánnal, volt, hogy bántalmazta, pofozta, haját tépte. Arra is volt példa, hogy megöléssel fenyegette a nőt, ami miatt Jolán a lakásból elmenekült, és az éjszakát a lakóház folyosóján, vagy szállodában töltötte.

Gy. Géza L. feladása óta letartóztatásban van, jelenleg a győri börtönben raboskodik. Őrei szerint a nyár végi kiürítést követően Sopronkőhidára vagy Szombathelyre szállítják át a férfit. Fotó: Molcsányi Máté

A nő tartva a férfi agressziójától nem kért rendőri segítséget, azonban a társasház lakói az ingatlankezelőnek szóltak, aki felkereste a rendőrséget. A bejelentés után a hatóságok fel is keresték telefonon Jolánt, de gondolkodási időt kért, mert nem volt benne biztos, hogy büntetőeljárást indít férje ellen.
Másnap viszont már késő volt, megtörtént a tragédia. Az esti órákban a vádlott és a sértett között ismét hangos veszekedés tört ki, majd a férfi a konyhában magához vett egy 16 centiméter pengehosszúságú kést és visszament a szobába.

Jolán az ágy szélén ült, amikor férje több alkalommal megszúrta. A nő a padlóra esett és a helyszínen elhunyt. A vádlott a kést a konyhapultra lerakta, majd reggel bement a rendőrségre, ahol közölte, hogy megölte a feleségét és ezzel együtt átadta a lakás kulcsait.

A vádlott és védője több tanú idézését kérte, a bíróság pedig további személyek meghallgatásával egészítette ki a kört. Szeptember végén folytatják a pert.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában