Több mint tanulságos eset

2024.03.01. 12:29

Brutális győri netes támadás - Két hölgy bankkártyájáról összesen 8,5 millió forintot szívtak le a bűnözők

Két gyanútlan győri hölgyet egy-egy magát banki ügyintézőnek kiadó nő hívott fel, és arról tájékoztatták őket, hogy a számlájukon gyanús tranzakciót, illetve vírust észleltek, majd rávették a sértetteket az AnyDesk alkalmazás telepítésére. Így indult a súlyos bűncselekménnyel végződött eset.

Kisalföld.hu

Egyre nagyobb a veszély, a kiberbűnözők napi szinten jelentős támadásokat hajtanak végre. Ezt mutatja a legutóbbi győri eset is. Fotóillusztráció: Rendőrség

Ezután az elkövetők a csatlakozó kóddal teljes hozzáférést szereztek áldozataik telefonjához és azon keresztül a bankszámlákhoz. Így az egyik hölgytől közel 6 millió, a másiktól közel 2,5 millió forintot utaltak el egy idegen számlára - adta hírül a rendőrség.

Pár hete arról adtunk hírt, hogy több mint százmillió forint tűnt el a kópházi önkormányzat számlájáról. Az információt megerősítette Grubits Ferenc polgármester január közepén, akitől megtudtuk, hogy kibertámadás áldozatai lettek és a feljelentést ő tette meg a Soproni Rendőrkapitányságon.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tanácsai:

  • Ne adja meg bankkártya- vagy online banki adatait, és ne küldjön másolatot okmányairól! A banknak elég a név, a születési hely és idő, esetleg a lakcím. Az azonosításhoz nem kell sem a bankszámla, sem pedig a kártya számának megadása.
  • Amennyiben rosszat sejt, kérdezzen rá az „ügyintézőnél” egy korábbi tranzakcióra, hiszen ha tényleg a bank munkatársával beszél, akkor neki látnia kell az adatsorban, és tud majd válaszolni rá!
  • A legkisebb kétség esetén is szakítsa meg a hívást, és a bankkártyája hátoldalán található hivatalos telefonszámon ellenőrizze a tájékoztatás valóságtartalmát! Ezen a számon, ha szükséges, a számlájához és a bankkártyájához kapcsolódó tranzakciókat is azonnal letilthatja.
  • Ne töltsön le semmilyen programot egy „telefonos ügyintéző” javaslatára!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában