Nemzetközi bűnügy

2023.02.02. 19:54

Stopposokként szállította a vietnámi menekülteket - Nagyszentjánosnál kapták el őket a rendőrök

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy 44 éves vietnámi férfival szemben, aki egy embercsempész hálózat tagjaként, illetve annak megbízásából, Vietnámból érkező illegális határátlépőket szállított Budapestről Nyugat-Európába.

kisalfold.hu

A vietnámi férfi kioktatta az utasait, hogy rendőri ellenőrzés során stopposoknak kell kiadniuk magukat

- közölte a Fővárosi Főügyészség a Kisalföldnek.

A vádlott egy embercsempész csoport megbízásából, érvényes útlevéllel, illetve tartózkodási engedéllyel nem rendelkező vietnámiakat szállított Budapestről Nyugat-Európába – elsősorban Németországba és Belgiumba. A csempészett vietnámi állampolgárokat más, rájuk hasonlító vietnámi személyek nevére kiállított, illetve fényképével ellátott okmányokkal látták el.

A Lengyelországban élő vádlott az embercsempészés érdekében több alkalommal utazott Magyarországra. Az egyik ilyen alkalommal, 2021. augusztus 23-án Budapesten, legalább 2 vietnámi állampolgárt vett fel a gépkocsijába, azért hogy őket külföldre szállítsa. A vádlott az autóban kioktatta őket, hogy viselkedjenek nyugodtan, és ha esetleg ellenőrzés lesz, mondják azt, hogy őt nem ismerik, stoppoltak, így véletlenszerűen kerültek az autóba. A cseh rendőrök megállították őket, a lengyel tartózkodási engedéllyel rendelkező vádlottat azonban elengedték.

Ezt követően, a vádlott 2021. október 13-án újabb 4, vietnámi személyt vett fel Budapesten. A gépkocsiját az M1-es autópálya Ausztria felé vezető szakaszán, Nagyszentjános közelében megállították a rendőrök, amelynek során a járműben több, mások nevére kiállított útlevelet találtak, majd ezt követően a sofőrt és utasait is előállították.

Az Eurojust támogatásával Magyarország, Belgium, Csehország, Lengyelország, majd később Németország részvételével közös nyomozó csoport (JIT) alakult. A közös nyomozó csoportban Magyarországot a Fővárosi Főügyészség képviselte.

A Fővárosi Főügyészség a 44 éves vietnámi férfit anyagi haszonszerzés érdekében, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja, és vele szemben börtönbüntetés, pénzbüntetés kiszabását, Magyarország területéről történő kiutasítást indítványoz. A vádlott jelenleg is letartóztatásban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában