Tesznek a településen élők biztonságáért

2022.12.25. 10:45

Az öttevényi polgárőrök több mint 1200 órában szolgáltak idén

2014 októberében szerveződött újjá az Öttevényi Polgárőr Egyesület. Két taggal, Burián Attilával és Szeghalmi Tamással beszélgettünk az elmúlt közel egy évtizedben végzett szerteágazó feladatokról, az elért eredményekről, a közösségük erejéről, illetve faggattuk őket a jövőbeni terveikről is.

Szeghalmi Balázs

Fotó: Öttevényi Polgárőr Egyesület

Az utazó bűnözők kedvelt vadászterepe

Az M1-es autópálya és Győr közelsége miatt az öttevényi polgárőrök munkájára nagyobb szükség van, mint valaha. Hazánk legforgalmasabb közlekedési ütőere, a Budapest-Győr-Hegyeshalom vonal ugyanis kedvelt „vadászterepe” az utazó bűnözőknek, így a polgárőrök mindennapos jelenléte a falu közterein szavatolja az emberek biztonságérzetét. Öttevény évről évre gyarapodó lélekszáma – közel 3200-an élnek a településen – is indokolja a polgárőrség folyamatos fejlődését.

Jövőre fejlődnének

„Jelentős utat tettünk meg 2014 októbere óta. Kezdetben tizenkét társunk rendelkezett polgárőr-igazolvánnyal, ma már harminchoz közelít az állandó tagjaink száma. Aki csatlakozna a közösségünkhöz, nyitott kapukra talál nálunk. Várunk minden öttevényit, aki hajlandó áldozni a településért a szabadidejéből” – kezdte Burián Attila, az Öttevényi Polgárőr Egyesület elnöke.

December elejéig az összesített szolgálati órák száma meghaladta a 1200-at Öttevényen. A polgárőrök ezt az eredményt „tisztességes, korrekt számnak” tartják, igaz, jövőre fejlődnének, azaz növelnék a szolgálati órák számát. Fő céljuk, hogy a lakosok naponta találkozzanak velük, vagyis mindenki érezze, hogy „figyelő, vigyázó” szemek óvják a családi és önkormányzati értékeket.

Ott vannak a helyi rendezvényeken

Az Öttevényi Polgárőr Egyesület teendői közül kiemelkedik a színes helyi rendezvények biztosítása is. A nyár eleji Csiripiszli Fesztiválra már a kisalföldi megyeszékhelyről, a környező településekről is szép számmal érkeznek – nem beszélve a helyi családokról.

A mulatság napján a polgárőrök hatványozott erőkkel „vannak a gáton”: figyelnek a közlekedésbiztonságra, vigyáznak a parkoló kocsikra, szükség esetén útba igazítják az érkező vendégeket.

Fotó: Öttevényi Polgárőr Egyesület

Vigyázó szemek temetésekkor

A Mindenszentek és Halottak napi emlékezések során a temetők rendjéért is felelnek; gyakorlatilag az öttevényi sírkertek teljes nyitva tartási ideje alatt. „Temetésekkor kaptunk már több olyan felkérést, hogy ameddig a hozzátartozók búcsúznak az elhunyt szerettüktől, addig felügyeljük a gyászolók otthonát és óvjuk a kocsisort a temetőnél. Ezeknek a kéréseknek is eleget teszünk” – tudtuk meg Szeghalmi Tamás polgárőrtől.

A legidősebb és a legfiatalabb tag

Az Öttevényi Polgárőr Egyesület legfiatalabb tagjai 18 évesek, a legidősebb közelít a 75 esztendőhöz. Az ifjú generációkhoz tartozók közül ketten, Gunyhó Bence és Újvári Lajos motoros polgárőröknek szervezett képzést teljesített idén Sopronban. Az utánpótlás azért kulcsfontosságú, mert az említett feladatokon kívül a helyi polgárőrök kiveszik a részüket az idősek szállításában, a vöröskeresztes élelmiszer adományok eljuttatásában a rászorulóknak, valamint a helyi programok (Mikulás, Szilveszter, Halloween, családi napok) zavartalan lebonyolításában.

Új tagtársak figyelmébe

Akit vonzanak a polgárőri kihívások Öttevényen, a következő elérhetőségeken érdeklődhetnek a jelentkezés feltételeiről (Burián Attila: 20/924-7525, [email protected]).

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában