Közlekedés

2021.12.14. 14:33

A gyalogosok védelmében

kisalfold.hu/police.hu

„A gyalogosok a közúti közlekedés legveszélyeztetettebb résztvevői közé tartoznak. Ha közúti közlekedési baleset éri őket, szinte minden esetben személyi sérülés történik, ezért elengedhetetlen követelmény a szabályos, figyelmes, megfontolt közlekedés. Győr-Moson-Sopron megye útjain az elmúlt időszakban több gyalogosgázolás is történt, pedig a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek elkerülhetők lennének, amennyiben:

 

- a gyalogos a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre történő lelépése előtt mindkét irányba körültekint, továbbá a járművezetővel a szemkontaktust felvéve meggyőződik az átkelés veszélytelenségéről;

- a járművezető olyan sebességgel közelíti meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet, hogy ha gyalogost lát, biztonságosan meg tudjon állni.

Annak érdekében, hogy a gyalogosok ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, rendkívül sokat tehetnek.

- Az első és legfontosabb, hogy legyenek tisztában a gyalogosok közúti közlekedésére vonatkozó KRESZ szabályokkal és tartsák is meg azokat!

- A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg a járműforgalomról, az átkelés biztonságáról! 

- Vegyék figyelembe, hogy nedves, csúszós aszfalton a járművezetők nem tudják hirtelen megállással a gyalogosok által előidézett veszélyt elhárítani!

- Legyenek mindig kiszámíthatóak! Soha ne tegyenek hirtelen mozdulatokat (például irányváltást), amennyiben az úttest közvetlen közelében gyalogolnak!

- A gyalogosnak a járdán kell közlekednie! Ha járda nincs kiépítve, akkor haladjanak a leállósávon, az útpadkán vagy a kerékpársávon!

- Ha az úttesten gyalogolnak, akkor vannak a legnagyobb biztonságban, ha a bal oldalon, a menetiránnyal szemben közlekednek (lakott területen kívül ez kötelező, lakott területen belül pedig ajánlott).

- Olyan helyen, ahol a járművekkel szemben nincs elsőbbségük, csak akkor lépjenek az úttestre, ha meggyőződtek arról, hogy áthaladásukkal a járműforgalmat nem zavarják!

- Legyenek mindig óvatosak és körültekintőek! Saját életük, testi épségük és egészségük érdekében soha ne számoljanak azzal, hogy a járművezetők minden esetben észlelik Önöket! Számos baleset oka a gondatlan járművezetői magatartás, a figyelmetlen vezetés. Sokat segíthet a szemkontaktus létesítése a jármű vezetőjével.

- Tegyenek meg mindent a saját észlelhetőségük érdekében! A sötét tónusú ruházat helyett keressenek feltűnőbb színűeket! Lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett) is életmentő lehet.

A járművezetők esetében is nagyon fontos, hogy:

·  Mindig fokozott óvatossággal, a sebesség jelentős csökkentésével közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, buszmegállókat, illetve azokat a helyeket, ahol gyalogosok jelenlétére számítani lehet!

·  A téli időszakban különösen érvényes, hogy minden esetben az időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezessék gépjárművüket!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a közlekedés valamennyi résztvevőjét, hogy figyeljenek egymásra, türelmesen, toleránsan, a szabályokat betartva vegyenek részt a közúti közlekedésben.

… hogy mindenki hazaérjen!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában