Szeszélyes időjárás

2023.08.30. 09:59

Heves viharok, áradó folyók Győr-Moson-Sopronban

Sok villám csapott le hétfő éjszaka a Dunántúlon, fényük több száz kilométerre ellátszott: Kapuvártól Bőnyig egy széles sávban érkezett meg a kánikulát lezáró zivatarrendszer.

Gyurina Zsolt

Villámfényes éjszaka – A fotót vági olvasónk küldte szerkesztőségünkbe.

Forrás: Olvasó

Győr-Moson-Sopronban a legtöbb esőt 24 óra alatt Kisbodak kapta 27 milliméterrel, Mosonmagyaróváron 24, Kapuváron 17, Bőnyben 18, Győrben 15 milliméter hullott, Sopron és környéke azonban jórészt kimaradt az égi áldásból. 

Érdekesség, hogy az újabb, keddi zivatarból Jánossomorja egy óra alatt kapott 23 milliméter esőt. Ezzel együtt megjött a lehűlés térségünkbe, tegnap napközben csak 22–25 fokot mértek, tíz fokkal csökkent egy nap alatt a hőmérséklet. A zivatarokhoz általában viharos, 60–90 km/órás széllökés, ritkán (jellemzően 1–2 centiméteres csapadékmennyiséget hozó) jégeső és 15–35 milliméter közötti felhőszakadás társult. 

Siófokon megdőlt a napi szélrekord 131 km/órával, de a közeli Vértesben is közel 110 km/órás széllökést regisztráltak. 

Németh Ramóna, a Győr-Moson-Sopron vármegyei katasztrófavédelem szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy a vihar miatt a győri és pannonhalmi hivatásos tűzoltóknak öt fát kellett kivágniuk, s lehasogatniuk az ágaikat. 
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában