Tomboló szél

2020.02.04. 11:19

Vihar: szerdán is dőltek a fák megyénkben, tetőket is megbontott a szél – fotók

Negyvenkét esetben riasztották a megye hivatásos és önkéntes tűzoltóit.

kisalfold.hu

Viharos szél Debrecenben

Fotó: Illusztráció, MTI/Czeglédi Zsolt

Csütörtök 10.50 -Szerdán negyvenkét esetben riasztották Győr-Moson-Sopron megye hivatásos és önkéntes tűzoltóit a viharral kapcsolatos káreseményekhez, legtöbbször lehasadt faágakhoz, útra dőlt fákhoz.

Többek között Győrben, Mosonmagyaróváron, Sopronban, Abdán, Tápszentmiklóson, Börcsön fák dőltek ki, épületeket veszélyeztettek, vagy forgalmi akadályt képeztek. Téten egy lemezfedésű tetőt rongált meg a szél, Bezin egy ház tetőszerkezetét kezdte meg a vihar, Csornán egy templom tetején a bádoglemezt szakította fel a szél. A tűzoltók a veszélyt jelentő fákat kivágták, a tetőkről lógó burkolatokat rögzítették, vagy eltávolították. A győri, soproni, mosonmagyaróvári, kapuvári, csornai, lébényi és pannonhalmi hivatásos tűzoltók viharral kapcsolatos munkáját a győrszemerei, kimlei, téti, iváni, bezi, öttevényi, börcsi, fertőendrédi, rábacsanaki és veszprémvarsányi tűzoltók segítették a tegnapi napon. A káresetek során személyi sérülés nem történt.

Szerda 21.31 – A Dunántúlon továbbra is erős, viharos erejű szél fúj, de a Tiszántúlon is többnyire erős, Csongrád és Békés megye déli területein, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északi részén pedig viharos széllökésekre is számítani kell. Pest, Nógrád, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében viszont mérsékelt a légmozgás – írja az Útinform.

Szerda 20.08 - Az erős, viharos erejű szél sok helyen légvezetékeket szakít le, táblákat, jelzőlámpákat, villanyoszlopokat, fákat dönt ki, ágakat tör le, melyek az úttestre esnek le - írja az Útinform.

Arra kérik a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék. Az utánfutók pedig az erős széllökések hatására nagyon „beszitálhatnak”, ami ugyancsak balesethez vezethet.

Több megyében is a helyreállítási munkák miatt a közutakon bárhol lehet forgalomkorlátozásra számítani.

Szerda 20.03Csaknem háromszáz épületben keletkezett kár szerdán

Országszerte csaknem háromszáz épületben, köztük 37 közintézményben okozott kárt a viharos szél szerdán – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese este az MTI-vel.

Dóka Imre elmondta: továbbra is több mint kétszáz helyen dolgoznak a tűzoltók. A legtöbb esetük Budapesten, Pest, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Zala, Győr-Moson-Sopron, és Veszprém megyében volt.

Leszakadt vezetékek miatt 12 megye egy-egy területén szünetelt átmenetileg az áramszolgáltatás. Kidőlt fák, leszakadt faágak több helyen a közúti és a vasúti közlekedést is akadályozták.

Dóka Imre kitért arra is, hogy a fővárosban is sokszor riasztották a tűzoltókat, főleg fakidőlések, leszakadt faágak miatt. Budapesten több mint harminc épületben keletkezett kár.

Az OKF azt kéri, figyeljék az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéseit. A meteorológiai szolgálat szerda este azt közölte: a késő esti órákig az ország nagy részén várhatók viharos széllökések.

Csütörtökre némileg mérséklődik a szél, de az ország nagy részére továbbra is figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Szerda 15.51 – Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére csütörtök éjfélig – forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat

Szerda estig az északnyugati, északi szelet az ország nagy részén kísérhetik erősen viharos lökések, legkevésbé a középső-északi országrészben (Pest, Nógrád, Heves térségében), ahol inkább csak kevesebb helyen és csak átmenetileg érheti el a 70-80 km/h-t a szél sebessége. Másutt a legerősebb széllökések döntően 70-95 km/h között alakulnak, de a Dunántúl nyugati felén (azon belül is kiemelten az Alpokalja, Zalai-dombság, Bakony térségében) 100 km/h-t meghaladó széllökés is előfordulhat. Emellett a Dunántúl más részein, illetve esetleg a Tiszántúlon, Tisza vonalában, északkeleten (elsősorban Bodrogköz) is előfordulhat egy-két 95-100 km/h körüli lökés. A szél az éjszaka második felében kezd el nagyobb területen veszíteni az erejéből, és csütörtökön napközben ugyan még többfelé lesz erős, de már csak a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein fordulhat elő egy-egy viharos közeli (~60 km/h) lökés.

Szerda 15.40 – Szerda délután országszerte 230 helyszínen dolgoznak a tűzoltók a viharos erejű szél okozta károk felszámolásán. A legtöbb riasztást Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Pest és Zala megyében kapják a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységei, amelyeknek a kidőlt fák és a leszakadt faágak eltávolítása éppúgy munkát ad, mint a megrongálódott tetőszerkezetek és a leszakadt vezetékek helyreállítása.

Szerda 13.50 – Viharos szél – Dolgoznak a tűzoltók – fotók

 

Szerda 13.45 - Teljes egészében leszakította és az épület mellett parkoló autókra sodorta a viharos szél egy sportcsarnok körülbelül 600 négyzetméteres tetőszerkezetét szerda délután Törökszentmiklóson . A mentők tájékoztatása szerint senki nem sérült meg.

Szerda 12.15A viharos szél miatt 654 esethez riasztották a tűzoltókat kedden. A legtöbb beavatkozásra az Észak-Dunántúlon, Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, de Pest megyében és fővárosban is számos helyen adott munkát a viharos időjárás – közölte a katasztrófavédelem szerdán a honlapján. A közlemény szerint több mint száz épületben, köztük tizenkét közintézményben keletkeztek károk országszerte: a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról és harminchét ponton villanyvezetékeket szaggatott le.

A Petra nevű ciklont kísérő hóesés okozott fennakadásokat szerda reggel Salzburgban és környékén. A jeges, hófödte utakon több jármű keresztbe csúszott, vagy el sem tudott indulni. Mayrwiesben egy busz árokba csúszott, utasai közül három könnyebben megsérült.

Szerda 11.30 – Szerdán is folytatódnak a viharos szél miatti tűzoltói beavatkozások – közölte a katasztrófavédelem.

Kedden nyolcvan esetben vonultak a viharos széllel kapcsolatos káresetekhez Győr-Moson-Sopron megye tűzoltói.

Megyeszerte útra dőlt, forgalmi akadályt okozó fákhoz, lehasadt faágakhoz riasztották a tűzoltókat, de épületekről lógó cserepekről, leszakadt közlekedési lámpákról, kidőlt villanyoszlopokról, leszakadt vezetékekről is érkezett bejelentés. A károk felszámolását a közel hatvan hivatásos tűzoltó mellett ugyanennyi önkéntes tűzoltó segítette. A viharos szél több helyen épületek tetejét is megrongálta, valamint több parkoló autó is károsodott a rászakadó faágaktól.

Mosonszentmiklóson az Akácos utcában egy családi ház kéményét döntötte le a szél. Mivel az ingatlan fűthetetlenné vált, így a két ott lakót szomszédoknál helyeztek el.

Szerdán is folytatódnak a szél miatti tűzoltói beavatkozások, eddig tíz esetben riasztották a tűzoltókat vezetékre szakadt, vagy épp útra dőlt, forgalmi akadályt okozó növényekhez.

Szerda 11.00 – Mutatjuk mekkora volt a szél az elmúlt 24 órában

Szerda 10.30 – Szerda délelőtt is kidőlt fák és leszakadt vezetékek adnak munkát a tűzoltóknak

A legtöbb helyszínre Budapesten, illetve Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy és Veszprém megyében riasztják a katasztrófavédelem egységeit. Országszerte több megyében is kidőlt fák, leszakadt vezetékek és megrongált tetőszerkezetek adnak munkát szerda délelőtt a katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeinek. A tűzoltókat elsősorban Budapesten, illetve Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Nógrád, Pest, Somogy és Veszprém megyében riasztják a viharkárok felszámolásához. Az egységek mintegy negyven helyszínen dolgoznak.

Szerda 7.20 – Győr-Moson-Sopron megyében kedden Sopronban mérték a legerősebb széllökést, 112 kilométer per órásat. Győr térségében 99 kilométer per órás szélvihart regisztráltak – tudtuk meg Mesterházy Andrástól, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletesétől.

Szerda 6.45 – Budapesten dőlt meg az országos szélrekord: a János-hegyen 124 kilométeres széllökést is mértek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán azt írta: emellett még több helyen mértek 100 kilométer/óránál erősebb széllökést. Például Kab-hegyen, Sopronban, Balatonöszödön és Tésen is. A meteorológiai szolgálat szerdára is országszerte adott ki figyelmeztetést a viharos szél veszélye miatt. Heves és Nógrád megyére adták ki a legalacsonyabb fokú, elsőfokú figyelmeztetést. Az ország többi részén másodfokú a figyelmeztetés.

https://www.facebook.com/orszagosmeteorologiaiszolgalat/photos/a.234597536616082/2715653811843763/?type=3&theater

 

Fotó: Forrás: met.hu

 

 

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szerda éjfélig

Viharos szél: az északnyugati, északi szél már reggel is sokfelé viharos lesz, de a reggeli, délelőtti óráktól tovább erősödik a szél. A legerősebb széllökések elérik a 70-95 km/h-t, de a déli, délutáni órákban a Dunántúl nyugati felén (kiemelten az Alpokalja, Zalai-dombság, Bakony térségében) 100 km/h-t meghaladó szél is előfordulhat. A Dunántúl más részein, illetve esetleg a Tiszántúlon, Tisza vonalában, északkeleten is előfordulhat egy-egy 95-100 km/h körüli lökés. A középső-északi országrészben (Pest, Nógrád, Heves térségében) kevesebb helyen és csak átmenetileg erősödhet 70-80 km/h köré a szél. A szél csütörtökre virradó éjszaka veszít erejéből.

Kedd – 20.00 – „Mezőörsön a szél kidöntött egy villanyoszlopot” – írja olvasónk.

16.00 – Fokozott figyelmet kérnek a járművezetőktől

„Kérjük a kamionosokat, valamint a személyautók vezetőit, hogy a ponyvákat, illetve a tetőcsomagtartókon szállított eszközöket is megfelelően rögzítsék. Az utánfutók pedig az erős széllökések hatására nagyon beszitálhatnak, ami balesethez vezethet” – írja az Útinform.

15.39 – Kora délutánig már több mint ötven bejelentés érkezett a Győr-Moson-Sopron megyei műveletirányítási központba, ami a viharos széllel kapcsolatos.

Megyeszerte útra dőlt, forgalmi akadályt okozó fákhoz, lehasadt faágakhoz riasztják a tűzoltókat, de épületekről lógó cserepekről, leszakadt közlekedési lámpákról, kidőlt villanyoszlopokról is érkezett bejelentés. A hivatásos tűzoltók munkáját több helyen az önkéntes tűzoltó egyesületek is segítik. Személyi sérülés nem történt a viharos káresetek során, de a parkoló autókra esett letört faágaktól néhány gépjármű károsodott, valamint épületek tetejét is több helyen megrongálta a viharos szél.

15.00 – Több káresemény történt a mai nap folyamán Mosonmagyaróvár és környékén – írja a Móvár Press.

Kidőlt fák és táblák, megrongálódott villanyvezetékek nehezítik a közlekedést. A mosonmagyaróvári és lébényi hivatásos tűzoltók mellett több önkéntes tűzoltó egyesület is dolgozik a károk elhárításán.

Bezártak a schönbrunni kastélyparkot

14.10 – Mintegy 11 ezer háztartás maradt áram nélkül Felső-Ausztriában a viharos időjárás miatt kedden; a német határhoz közeli területeken volt a legrosszabb a helyzet – közölte a helyi áramszolgáltató. A Petra nevű ciklon – amelyet óránkénti 150 kilométeres széllökések kísérnek – egész Ausztriában fennakadásokat okozott. A vihar fákat csavart ki, áramvezetékeket, tetőket és autókat rongált meg. Jelenlegi értesülések szerint senki sem sérült meg. A tűzoltókat csaknem 500 esethez hívták ki. A heves esőzés miatt Felső-Ausztriában több településen le kellett zárni az utcákat, mert elöntötte őket a víz. Tirolban földcsuszamlások voltak, amelyek helyenként országutakat is érintettek. A magasabban fekvő területeken nőtt a lavinaveszély. A vihar miatt számos turistalátványosságot bezártak, köztük a schönbrunni kastélyparkot és a lainzi állatkertet is.

 

13.40 – Viharkárok miatt riasztják Győr-Moson-Sopron megye tűzoltóit

Egy autóra zuhant egy letört faág Sopronban, a Deák téren. A gépkocsiban nem tartózkodott senki. A város hivatásos tűzoltói a jármű tetejéről kézi erővel eltávolították az ágat.

Az 1-es főút győri szakaszán egy fa dőlt az úttestre, a megyeszékhely hivatásos tűzoltói motoros láncfűrésszel megszüntették a forgalmi akadályt.

Győrben, a Csaba utcában egy faág lehasadt és ráesett három autóra. A tűzoltók feldarabolták az ágat.

Győrújbaráton, a Paperdő utcában fa dőlt az úttestre, a helyi önkéntes tűzoltók láncfűrésszel avatkoztak be.

Egyed és Rábapordány között egy körülbelül tizenöt centiméter átmérőjű, kidőlt fa akadályozta a forgalmat, a csornai hivatásos egység eltávolította a fát.

Rajkán, a Móricz Zsigmond utcában egy tizenöt méteres fa dőlt rá a villanyvezetékekre, a mosonmagyaróvári hivatásos tűzoltók érkeztek ki az esethez. Az egységek amint felszámolták a károkat, vonulnak a következő helyszínre – közölte a katasztrófavédelem kedden délután.

13.25– Fenyőfát döntött meg a szél Bácsán

https://www.facebook.com/Bacsa.Polgaror.Egyesulet/photos/a.1773255149638866/2264066177224425/?type=3&theater

 

12.50 – Nagy ágat csavart ki délelőtt a szél a Csaba utcában, már feldarabolták a fát – tudtuk meg.

12.05 – Árokba billentette egy nyerges vontató pótkocsiját a szél a 83-as főút 51-es kilométerénél, Tét térségében. Elsőként a győrszemerei önkéntes tűzoltók érkeztek ki az esethez, akik rögzítették a pótkocsit. – közölte a katasztrófavédelem kedden.

Fotó: A rendőrség felvétele

Korábban – Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére szerda éjfélig

ERŐSEN VIHAROS SZÉL

Ön mit tapasztalt? Letörött egy faág? Várjuk fotóit: [email protected]

Ma eleinte a délnyugati, nyugati szél erősödik meg, majd késő délelőtt északnyugat felől egy gyors mozgású hidegfront érkezik, amely pár óra alatt áthalad felettünk. A fronton és a front mögött többfelé viharos, vagy erősen viharos lesz az északnyugati szél, előbb a Dunántúlon és a középső országrészben, majd estétől északkeleten, keleten is. A legerősebb széllökések általában 70-100 km/h között várhatók, de a front mentén átmenetileg a Dunántúlon 100-120 km/h-s széllökés is kialakulhat a déli órák környékén. A front mögött a délutáni órákban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken (kiemelten a Dunántúli-középhegység tágabb környezetében) 100-120 km/h közötti széllökések is lehetnek, este, késő este északkeleten a szélérzékeny Bodrogköz térségében van esély egy-egy hasonló széllökésre.

Az esti óráktól a szerda reggeli órákig nagyobb területen 70 km/h alatt alakulhatnak a legerősebb széllökések, majd szerda délelőttől az esti, késő esti órákig a középső országrész északi részeinek kivételével gyakran lesz viharos (70-100 km/h) az északi, északnyugati szél, a déli, kora délutáni órákban egy-egy 100-110 km/h-s széllökés nem zárható ki.

CSAPADÉK

Délelőtt a front betörésével egy időben a Dunántúlon (esetleg a középső országrészben is) néhol zivatarok is kialakulhatnak. Zivatar környezetében 80-110 km/h-s rövid idejű szélroham kialakulhat. Keleten a 24 órás csapadékösszeg szerda reggelig meghaladhatja a 20 mm-t. Délután, este a Zemplénben, Mátrában és Bükkben (valamint a Bakonyban, Budai hegyekben is) az eső átválthat havas esőbe, hóba, szerda hajnalban Tiszántúlon síkvidéken is kialakulhat havaseső, átmeneti havazás.

Hegyvidéki részeken pár cm vizes, tapadó hó eshet. Szerdán napközben a Dunántúlon, Dél-Alföldön kialakulhatnak hózáporok.

 

Fokozott figyelemmel közlekedjenek erős szélben

Az Országos Rendőr-főkapitányság az időjárási prognózisra való tekintettel a balesetmentes közlekedési érdekében az alábbi tanácsokat adja:

- Viharos szélben csökkentse a sebességét, fokozott figyelemmel közlekedjen és tartson nagyobb követési távolságot!

- Nagy szélben nem tanácsos olyan pótkocsit és utánfutót vontatni, amely könnyű és nagy az oldalfelülete, mert az erős szél könnyen felboríthatja!

- A viharos széllökések kiszámíthatatlanok. Két kézzel, erősen tartva fogja a kormányt, főként erdős részről nyílt területre közlekedve!

- Óvakodjon a hirtelen kormánymozdulatoktól!

- Magas építésű járművek, teherautók, kamionok előzésekor a szél irányától függően számítson hirtelen fellépő oldalszélre vagy annak megszűnésére!

- A gyalogosoknak, kerékpárosoknak hagyjon a szokásosnál nagyobb oldaltávolságot!

- Vízátfolyások észlelésekor hirtelen fékezés helyett fokozatosan csökkentse a sebességét!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában