Ingatlanpiac

2024.01.03. 10:59

Térségünk a legdrágább - Egymillió feletti négyzetméterár

A legdrágább település Győr-­Moson-Sopronban Zsira, ahol négyzetméterenként egymillió felett van az átlagár – némi csavarral. A vármegyei családi házak a legdrágábbak, a panelok, társasházak a második legdrágábbak az országban. A négyzetméterárakat településekre, sőt, utcákra szűrve böngészhetjük a KSH új rendszerében, az online térbe költöző Ingatlanadattárban.

Gyurina Zsolt

Illusztráció

Forrás: MW archív

Településre lebontva Zsira az első, ahol 1 millió 176 ezer forint a lakások átlagos négyzetméterára. A kis, határ menti település 761 fős lakosságával tavaly és tavalyelőtt is vezette ezt a listát, egymillió körüli árakkal. 

– Az adatok torzítanak, mert maga Zsira egy átlagos település átlagos házakkal, de a falu határában felépült néhány éve egy golfpálya, hozzá pedig több tucat kis ház, amelyek megdobják a számokat – adott hátteret lapunknak Nagy Ferdinánd polgár­mester.

Egymillió feletti négyzetméterenkénti átlagárral a zsirai golfklub a listavezető

– A Sonnengolf ingatlanjait mindenféle náció – arabok, németek, oroszok – vásárolják fel, így jön ki a kirívóan magas érték. Zsirán amúgy egy építési telket most éppen tízezer forintos négyzetméterenkénti áron kínáltak – tette hozzá Nagy Ferdinánd polgármester. Megnéztük: egy 40 négyzetméteres lakás 53 millió, egy 143 négyzetméteres önálló villa 190 millió ott. 
A második legdrágább település Vámosszabadi 813 ezerrel, a harmadik Győrzámoly 709 ezerrel. Egy év alatt nagyjából két­százezerrel drágultak az ingatlanok, ahogy a tízes listába szintén beférő Győr esetében is (idén 607 ezer, egy éve 453 ezer volt egy négyzetméter). Nagyon sok településről nem érkezett be értelmezhető mennyiségű adat, ahonnét igen, azok között a legalacsonyabb érték Rábaszentandrásé, 58 ezer forint négyzetméterenként. 

Élénkülő piac 

– Érdekes módon hiába volt kevés az adásvétel, az árak a vártnál kisebb mértékben csökkentek Győr-Moson-Sopron vármegyében, ahogy az országban is. A várt áresés tehát egyelőre nem söpört végig a piacon, és most már valószínűleg nem is fog – kezdte lapunk érdeklődésére Csörnyei Tamás, a győri Ingatlan 4 You ingatlaniroda okleveles ingatlanszakértője. – Az év háromnegyed részében stagnáló piac talán az utolsó két hónapban mutatott némi élénkülést, kezdenek érdeklődni az emberek. Ezzel együtt a befektetők továbbra is hiányoznak, és sokan még az állampapírt választják ingatlan vásárlása helyett, mert úgy érzik, kisebb kockázattal ad szép hozamot. Ezért a bérbe adható lakások száma nem növekedett, a bérleti díjak pedig emelkedésnek indultak. Viszont a korábban szinte meg sem mozduló telekpiac éledni látszik, és a beharangozott Csok Plusz hatására már többen vettek telkeket. 

A bérbe adható lakások száma nem növekedett, a bérleti díjak pedig emelkedésnek indultak.

A győri Víziváros örök 

A győri Víztükör utcában tavaly hat társasházi lakást adtak el 1 millió 70 ezres négyzetméterenkénti átlagáron, ezzel listavezető. A második a ménfőcsanaki Zsigmond király utca, a harmadik az Amadé László utca majdnem egymilliós árral. Az első húszban csak két soproni (Faller Jenő és Gyepű utca) szerepel, és feltűnően sok a győri Víziváros társasházainak száma. Érdekesség, hogy 2015-ben még 390 ezerrel volt listavezető a Faller Jenő utca, azóta szépen kúsztak felfelé évről évre a számok. 2021-ben a győri Fészek utca már majdnem 700 ezret tudott, ám ehhez képest tekintélyes ugrás a mostani egymillió feletti. Nézzük a másik végletet: a győrszentiváni Déryné út, ahogy 2021-ben, úgy tavalyelőtt is az utolsó volt, szám szerint a 269. Ott három családi házat adtak el, 95 ezer négyzetméteres átlag­áron. A kapuvári Széchenyi utca és a lébényi Fő út szerepel még az utolsó háromban, 141 és 165 ezres árakkal. 

 

Több mint háromezer adásvétel 

Győr-Moson-Sopronban 3355 ingatlant – 533 családi házat, 2064 többlakásos társasházi lakást, 758 panelt – adtak el tavaly az Ingatlanadattár szerint. A régióban a családi házak Pest után a legdrágábbak, átlagosan négyzetméterenként egy ezressel előzve Veszprémet, hárommal Vast, sokkal Komárom-Esztergomot, ahol az adott összeg 251 ezer forint. A társasházak és a panelok rangsorában Győr-Moson-Sopron Hajdú-Bihar után a második legdrágább. A környező vármegyék közül mindenhol Veszprém áll hozzánk a legközelebb, de például Komárom-Esztergomban egy társasházai ingatlant négyzetméterenként 150 ezerrel, egy panelt százezer forinttal olcsóbban meg lehet szerezni. 
Országos adatok 
Kitekintve Budapesten a legdrágább utcák átlagára átlépte a kétmillió forintot, a legdrágább vidéki város pedig Balatonfüred volt, itt 1 millió forint volt a négyzetméterár 2022-ben, a legolcsóbb Pétervására Heves vármegyében, amelynek árszintje alig haladta meg a 40 ezer forintot. A rendszer hasznos lehet ingatlan-adásvételeknél, ugyanis segít elhelyezni az ingatlanok értékét, mérsékelve a döntések kockázatát. Az ingyenesen elérhető felületen a 2022-es év végével bezárólag tudjuk böngészni az árakat (mi nem minden utcát találtunk meg). Az átvett adatok a cím mellett az adásvétel dátumát, a vételárat, a lakás típusát és az esetek többségében alapterületének méretét is tartalmazzák. Az adatokat itt érhetjük el: www.ksh.hu/s/ingatlanadattar. Jó böngészést! 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában