Kevesebb energiát használnának

2024.01.28. 13:42

Soproni sörgyár - Szén-dioxid-mentes jövőre készül a Heineken

A világ több mint 70 országában jelenlévő Heineken sörgyártó a Siemenset választotta partnerének a globális nettó zéró kibocsátási ütemterve megvalósításához, melynek célja, hogy 2030-ra nettó nullára redukálják a közvetlen (Scope 1) és a vásárolt energiából származó (Scope 2) kibocsátásukat az összes gyártóüzemükben. A két vállalat így egy hosszú távú szén-dioxid-mentesítési program keretében, Siemens-megoldásokkal fogja csökkenteni sör-, illetve malátagyártó telephelyeinek energiafelhasználását.

Kisalföld.hu
  • Világszerte csökkenti üzemei energiafelhasználását és karbonlábnyomát a sörgyártó.

- A világ több mint 70 országában jelenlévő HEINEKEN sörgyártó a Siemenset választotta partnerének a globális nettó zéró kibocsátási ütemterve megvalósításához, melynek célja, hogy 2030-ra nettó nullára redukálják a közvetlen (Scope 1) és a vásárolt energiából származó (Scope 2) kibocsátásukat az összes gyártóüzemükben. A két vállalat így egy hosszú távú szén-dioxid-mentesítési program keretében, Siemens-megoldásokkal fogja csökkenteni sör-, illetve malátagyártó telephelyeinek energiafelhasználását.

Ehhez elkészítették egy tipikus Heineken sörgyár energiarendszerének virtuális modelljét, és így, digitális iker technológia segítségével elemezték a jelentős energiamegtakarításra alkalmas területeket. Kimutatták, hogy a sörfőzési folyamatokhoz szükséges fűtési és hűtési rendszerek az energiafelhasználás mintegy 70 százalékát adják. Ezek optimalizálásával, a Siemens kalkulációi szerint üzemenként akár 15-20 százalékos energiamegtakarítás és átlagosan 50 százalékos CO2-csökkentés érhető el.

 

Ennek megvalósítása érdekében skálázható, végponttól végpontig tartó Siemens-megoldásokat fognak bevezetni a Heineken gyártóüzemeiben. A dekarbonizációs folyamat során először 15 üzemben fogják ezeket alkalmazni, többek közt a hazai gyártóegységben is.

A globális projekt során a digitális ikerszimulációk, valamint az egyes telephelyek működési adatait felhasználva a Siemens emellett megújuló energiával működő hőszivattyúkkal villamosítja majd az üzemekben a fűtési és hűtési folyamatokat, csökkentve ezzel a sörgyár fosszilis energiahordozókra való utaltságát. A rendszert a Siemens Cooling Plant Optimization algoritmusa fogja felügyelni, vezérelni és optimalizálni, amely beépített analitikát használ a telephelyek adatainak elemzésére, ezzel csökkentve az energiaköltségeket, valamint biztosítva a hatékony működést. 

A megállapodás része egy ötéves teljesítmény- és felügyeleti szerződés is, amelynek keretében a Siemens a termelőegységek adatain alapuló távfelügyeletet biztosít.

A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt-ről

A Heineken Hungária Sörgyárak Zrt. több mint 125 éves sörfőzési tapasztalata, valamint nemzetközileg elismert márkái révén a magyar piac meghatározó szereplője. A cég portfóliójába tartozik többek között hazánk legkedveltebb söre, a Soproni és legnépszerűbb sörkülönlegességei, a Soproni Óvatos Duhajok, valamint a Heineken®, amely több, mint 200 országban elérhető, így a világ legnemzetközibb sörmárkája. A vállalat közel 500 főt foglalkoztat Magyarországon, soproni gyára élen jár az innovációban. A HEINEKEN Hungária elkötelezett a felelős alkoholfogyasztás népszerűsítése és a helyi közösségek támogatása iránt.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában