A vándormadarak viszik a kórt

2022.11.16. 12:04

Madárinfluenza – magas kockázatú a megye, elrendelték az állatok zárt tartását

Magyarország hét megyéjét, köztük Győr-Moson-Sopront azonosították a madárinfluenza betegség miatt magas kockázatúként. A baromfitelepeken elrendelték a zárt tartást.

Gyurina Zsolt

Hét megyében rendelték el a zárt tartást a madárinfluenza veszélye miatt. Fotó: Kisalföld-archívum

Fotó: CSAPO BALAZS

A Kismegyer Baromfi Kft. 2500 tyúkot és 6500 pulykát tart telephelyén. Dublinszky István tulajdonos lapunknak elmondta: a telep most a hatósági rendeletnek megfelelően szigorúan zárt, oda idegen nemigen mehet be. A zárt tartás elrendelése nekik sok gondot okoz. Folyamatosan fertőtlenítenek, figyelnek arra, hogy vadmadarak ne kerülhessenek kapcsolatba a benti állatokkal.

– Mindent megteszünk, de hangsúlyoznom kell: a legszigorúbb elkülönítés, fertőtlenítés mellett is megjelenhet a madár- influenza a baromfik között – nyilatkozta a tulajdonos. Hozzátette: az esetleg elhullott állatokért kártalanítás kapható.

– A megye magas kockázatú besorolását a vadon élő, elsősorban vándorló vadmadarak vizes élőhelyeinek nagysága, a madárvonulások iránya, a baromfiállományok sűrűsége és az elmúlt járványok során előfordult járványkitörések száma alapján határoztuk meg. Európa több országában októberben megnőtt a vadmadarakban megállapított pozitív esetek száma – válaszolta érdeklődésünkre az Agrárminisztérium sajtóosztálya.

Kifejtették, hogy a vírus behurcolásának veszélye, a fertőzött vadmadarakkal való érintkezés lehetősége a szabadon tartott állományok esetében a legnagyobb. A cél most a járvány megelőzése. Az intézkedés valamennyi, kereskedelmi célból baromfit tartó gazdálkodót érint, nekik kötelező az állataikat zárt térben tartani. A nem kereskedelmi célból tartott baromfik esetében a zárt tartás csak ajánlott, viszont a fedett helyen etetés és itatás mindenhol kötelező.

Hét megyében rendelték el a zárt tartást a madárinfluenza veszélye miatt. Fotó: Kisalföld-archív
Fotós: CSAPO BALAZS

A madárinfluenza vírusát elsősorban a fertőzött állatok terjeszthetik ürülékükkel, a tollazatukon, a légcsövükben keletkezett váladékkal. Az ólakba legtöbbször az ürülékkel szennyezett szalmával, takarmánnyal, cipőtalpon kerülhet be a vírus.

A minisztérium válaszában azt is leszögezi: a megelőzés hatékony módszere a fertőzésre gyanús madarakkal való közvetlen érintkezés kerülése, valamint a baromfitelepen dolgozóknak ajánlott orrot és szájat takaró maszk, védőszemüveg használata. Emellett fokozottan figyelni kell a személyi higiéniá- ra, kézmosásra, kézfertőtlenítésre. A – teszik hozzá: legális – kereskedelemben kapható baromfihús, tojás biztonsággal fogyasztható a lejárati időig. Ha a megyében, illetve a szomszédos megyék 10 kilométeres körzetében nem jelenik meg a betegség, úgy a gazdálkodóknak egyelőre nem kell ennél szigorúbb intézkedéstől tartaniuk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában