Közösségi közlekedés

2022.10.26. 15:45

Száz új Credobus áll forgalomba a Volánbusznál - videó, fotók a győri átadóról

Száz darab új Credo Inovell 12 típusú szóló autóbuszt adtak át szerdán, a Volánbusz Zrt. győri telephelyén ebből harminc sorakozott katonás rendben.

kisalfold.hu-mti

Pillanatkép a győri átadóról.

Fotó: Huszar Gabor

Kruchina Vince, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója elmondta, Győr-Moson-Sopron megyébe 2018 óta 97 új autóbusz érkezett, több mint 8 milliárd forint értékben. A fejlesztéseknek köszönhetően az állomány átlagéletkora 14 évről 11,7 évre csökkent.

Az eseményen Vitézi Dávid közlekedésért felelős államtitkár elmondta, hogy az a cél, hogy az autóbuszok átlagéletkorát a nyolc év alá tudják levinni. Az elmúlt négy évben a kormány 163 milliárd forintot költött autóbuszok cseréjére, melynek nagy része hazai gyártású jármű. A most forgalomba kerülő autóbuszok Mosonmagyaróváron és Győrben készültek. Az euró hatos, a mai környezetvédelmi előírásainak mindenben megfelelő diesel járművek, amelyeknek a károsanyag és por kibocsátása kevesebb, mint egy százaléka a húsz éves Ikaruszoknak.

2018 óta 2100 új autóbusszal frissült a Volánbusz flottája, jelenleg pedig további 400 autóbuszra van beszerzési kiírás. A megyében 2018 óta közel 100 új autóbusz került forgalomba. A most átadott buszok 36 telephelyre kerülnek, Győrbe négy érkezik. A hat és fél milliárd forint beruházás eredményeként forgalomba álló buszok 73 fő szállítására képesek. Klimatizáltak, utastájékoztató, telefontöltő, usb csatlakozás van bennük.

– Néhány hónapon belül további kilencven Volvo és Mercedes áll forgalomba. Elindult a zöld busz program, amelynek a lényege, hogy a városok környezetvarát elektromos buszokkal gazdagodjanak. Győrben tizenhárom, Komáromban gyártott elektromos autóbusz áll forgalomba a jövő év elején – jelezte az államtitkár a további fejlesztést.

Kara Ákos országgyűlési képviselő emlékeztetett rá, hogy a 2020 januárjában 17 városi szólóbusz, 2020. szeptemberében 22 csuklós busz, 2021 márciusában öt helyközi közlekedésben szolgálatba álló busz, 2021. júniusában pedig 20 darab csuklós busz érkezett Győr és környéke közösségi közlekedésének fejlesztésére. Mint mondta, a városban zajló sikeres buszgyártás mutatja, hogy Győr most és a jövőben is meghatározó szereplője lesz az innovációnak, a hazai ipar fejlődésének.

Radnóti Ákos alpolgármester emlékeztetett arra, hogy a fejlesztéseknek köszönhetően az autóbusz járműflotta csaknem fele megújult már.

Krankovics István, a Kravtex Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, a nemzeti autóbuszgyártási cselekvési program lehetőséget ad a magyar gyártóknak, hogy bekapcsolódjanak a hazai közforgalmú autóbuszpark cseréjébe. Közel száz magyar beszállítójuk van, többségük győri vagy megyebeli. A Kravtex-Kühne 2016 óta több mint 1500 buszt adott át. Az igazgató elmondta, hogy a Győrben és Mosonmagyaróváron készült buszok részaránya 40-45 százalék, az össz-futásteljesítménynek pedig már 50-55 százalékát adják. A hazai fejlesztésű és kivitelezésű ultrakönnyű Credobus saját tömege 1,5 tonnával kisebb, mint a versenytársaké, ennek köszönhetően üzemanyag fogyasztásuk 15 százalékkal alacsonyabb. Éves szinten ötmilliárd forinttal csökken így a közlekedési társaság energiaköltsége - ismertette a vezérigazgató.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában