Adózás

2022.08.16. 18:15

Szakembertől szakembereknek - NAV fórum a KATA törvényváltozásról a győri Iparkamarában

A Győri Iparkamara „Szakmai műhelymunka könyvelőknek” című programsorozatának keretebén tartott előadást kedden a szakembereknek a kata törvényváltozásról dr. Lázár József, a NAV főosztályvezetője.

Sperling Krisztina

2022.08.16.KATA változtatások a könyvelõk szemszögébõl, elõadás.Gyõr.Iparkamara.Fotó:Huszár Gábor,Kisalföld

Fotó: Huszar Gabor

A katát érintő törvény változásainak egy része, már augusztus 1-től, további rendelkezései szeptember 1-től lépnek hatályba – kezdte dr. Lázár József. Kiemelte, hogy az új kata adózási formát csak egyéni vállalkozók választhatják. Így kikerülnek a kata hatálya alól például a közjegyzők, ügyvédek, a bírósági végrehajtók, az állatorvosok. Kiesnek a katából azok, akiket heti minimum 36 órában alkalmaznak, a nyugdíjasok, az 50 %-nál kisebb mértékben rokkantak, és a nevelőszülők. Nem katázhatnak a nappali tagozatos diákok, még passzív félév esetén sem – sorolta az előadó.

Nem automatikus a váltás

Kiemelte, az újba bárki jelentkezhet (aki megfelel a feltételeknek), még azok is, akiket korábban például nyugtaadás elmulasztása miatt zártak ki. Év közben is beléphet bárki, és azonnal főfoglalkozású, biztosított lesz – mondta. Arra is felhívta a figyelmet, hogy hogy augusztus 31-én a törvény erejénél fogva a régi kata megszűnik, az új nem lesz automatikus, abba be kell jelentkezni. Erre szeptember 25-ig lesz lehetőség. Így azért van idő átgondolni, hogy a jövőben milyen adózási formát érdemes választani – tette hozzá. Az, aki nem lehet katás, vagy nem ezt választja, október 31-ig választhatja a tételes adózást (vállalkozói szja) vagy az átalányadót.

Őstermelőnek adhat számlát, társasháznak nem

Dr. Lázár József cáfolta azokat a híreket, miszerint  - visszamenőleg – csak január 1-től lehet valaki átalányadózó. Hangsúlyozta, a kezdő időpont szeptember 1. lesz. Ezt követően rátért arra, hogy a törvény erejénél fogva milyen okokból szűnhet meg a jövőben a kata alanyiság. Kiemelte, az eddigiek mellé új elemként került be, hogy megszünteti a jogosultságot az, ha kifizetőtől származik a vállalkozónak a bevétele. A kifizető jogi személyt jelent, és ide tartoznak a társasházak is, de nem számít kifizetőnek a családi gazdaság, az őstermelő, az adószámos magánszemély.

Figyelni kell a dátumokra

Az adófizetés szabályairól szólva azt emelte ki, hogy a jövőben a katásoknak 50 ezer forintot kell fizetniük, eltérően a jelenlegi szabályoktól, többet nem is fizethetnek. Kiemelte azt az eltérést is, hogy a jövőben a mentesített időszakban (például táppénz, szüneteltetés, csecsemőgondozási-díj folyósítása alatt) nem szerezhet bevételt. Ez azt is jelenti, hogy meg kell fizetnie a tételes adót akkor is, ha egy korábban számlázott munkát a vállalkozás szüneteltetése alatt fizetnek ki – emelte ki dr. Lázár József. Felhívta a könyvelők figyelmét, hogy katás bevételnek számít az az összeg is, amit idén augusztus 31-ig számláztak ki, és ami az áttérés után folyik be azoknál, akik az átalányadózást vagy a vállalkozói szja-t választották. Abban az esetben, ha valaki a régi katáról tér át az új katára, akkor viszont a teljesítés időpontja számít. Erre különösen akkor kell figyelni, ha kifizetőtől származik a bevétel – emelte ki.

Csak magánszemélyek maradhatnak

Ezt követően arra tért rá, hogy milyen alternatívák jöhetnek szóba a kata helyett. Ilyen az átalányadózás és a vállalkozói szja fizetése. Dr. Lázár József kiemelte, hogy aki korábban kiesett az átalányadózás köréből, az 4 évig ezt a formát nem választhatja. Kiemelte, hogy ezt a szabályt ebben az átmeneti időszakban (szeptember 25-ig) nem kell alkalmazni. Ha a vállalkozó nem jelentkezik át, akkor automatikusan a vállalkozói szja hatálya alá kerül. Kiemelte, hogy cégek nem maradhatnak az új katában, a társasági adó, vagy választásuk esetén a kisvállalati adó szabályai szerint kell adózniuk – zárta előadását dr.  Lázár József.

Az előadás után az előre beküldött és a helyszínen feltett kérdéseket válaszolta meg a szakember.

Szinte felgyulladt a telefon

Bende Szabina Judit könyvelő
Fotós: Huszár Gábor

– Sok munkát hozott nekünk ez a váltás, és sajnos a legrosszabb időben érkezett – mondta Bende Szabina Judit könyvelő. - Mi mindig határidőtől határidőig élünk, és pont a július 20-a, a negyedéves áfabevallás után lett volna két hetünk, amikor például a szabadságunkat tölthettük volna. A törvény elfogadása után az összes katás ügyfelem keresett személyesen, vagy telefonon. Már attól féltem, hogy fel fog gyulladni a készülék, annyira felforrósodott a sok használat miatt. Rengeteg kalkulációt kellett elvégezni, hogy az ügyfelek elé tudjam tárni a tényeket amelyek alapján meg tudják hozni azt a döntést, hogy mit választanak a jövőben. Attól tartok, hogy ez szeptember végéig el fog tartani. Augusztus végéig nagyon sűrű napok elé nézünk – mesélte.

Elmondta azt is, hogy azok a félelmek, hogy nem lesz elég könyvelő, teljesen reálisak. Míg eddig a katásoknak nem kellett könyvelő, most az új szabályok szerint, azoknak, akik váltanak, nem lesz olyan adózási forma, amelyben ne lenne szükség a munkájukra.

- Mi is tele vagyunk. Ez az időszak a már meglévő ügyfeleinkkel minden kapacitásunkat leköti. Nagyon nehéz lesz azoknak könyvelőt találniuk azoknak, akiknek eddig nem volt. Már pedig biztosan kell majd a segítségünk, mert ha az átalányadózást választják, havi bevallást kell készíteni. A tételes költségelszámolás esetén pedig mellékállásban negyedévente kell előleget számolni, főállásúként pedig a havi bevallásokat kell elkészíteni – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában