Helyi gazdaság

2016.12.21. 21:09

Mutatjuk, mennyit kaszálnak a magyar felsővezetők

Magyarországon akár 3000 eurónál több pénz üti a menedzserek markát havonta.

kisalfold.hu

Az elmúlt évtizedekben a közép-kelet-európai fővárosok a külföldi befektetők kedvelt központjaivá váltak. Az itt székelő nemzetközi és helyi nagyvállalatok jellemzően az átlagtól jóval magasabb fizetéseket ajánlanak az alkalmazottaiknak.


A legmagasabb bérek a szomszédban vannak


A régió felsővezetőinek fizetése éppen ezért ezekben az országokban széles skálán mozog. A Paylab nemzetközi fizetési felmérés 2016 szeptemberében elvégzett kutatásából kiderült, hogy a prágai és pozsonyi felsővezetők rendelkeznek a legmagasabb fizétéssel, míg a balti országok top menedzserei keresik a legkevesebbet.


A fővárosokban dolgozó munkavállalók jellemzően magasabb fizetéssel rendelkeznek. A Paylab nemzetközi fizetési felmérés 9 közép-kelet-európai országban elvégzett kutatása alapján a legmagasabb bérek Pozsonyban találhatók, átlagosan bruttó €1,400. A felmérésben részt vevő országok közül egyébként is Szlovákiában a legmagasabb, közel 20%-os a különbség az országos átlag és a fővárosi bérek között.


 



Budapesttől Prágáig


Csehországban, Horvátországban, Magyarországon és Bosznia-Hercegovinában ez a bérszakadék 15 és 18% között mozog. A legkisebb differencia a három Balti fővárosban, Tallinnban, Rigában és Vilniusban mutatkozott, ahol mindössze 7%-kal keresnek többet, mint az adott ország többi munkavállalója. Belgrádban a legalacsonyabb az átlagfizetés, bruttó €736, de így is tizedével többet keresnek ott, mint Szerbia többi részén.


A felmérés a felsővezetők bérét és juttatásait cégnagyság és iparágak szerint is kutatta. Az eredmények alapján a közép-kelet-európai felsővezetők közül Prágában keresik a legtöbbet, havi bruttó €3,980-t, ami közel háromszorosa a prágai átlagfizetésnek. A vizsgált országok közül ott a legnagyobb a különbség a felsővezetők bére és a fővárosi átlagfizetés között.


A lista második helyén a pozsonyi top menedzserek helyezkednek el, ők átlagosan €3,702-t keresnek, ami 2.6-szor több, mint a pozsonyi átlagkereset. A harmadik helyen Zágráb áll bruttó €3.131 átlaggal, a negyedik pedig Budapest €3,036-val. A felsővezetők a litván Vilniusban keresik a legkevesebbet, átlagosan mindössze €1,567-t, lett kollégáik Rigában némileg többre, átlag €1,610-ra számíthatnak.


A cégvezetők és a dolgozók


A Balti országok közül a top menedzserek az észt Tallinnban rendelkeznek a legmagasabb bérrel, ahol az átlag €2,010. Érdekesség, hogy ebben a három országban a legkisebb a differencia a fővárosi bérek és a felsővezetők átlagfizetése között, az utóbbi csoport mindössze 1.7-szer keres többet. Összehasonlításképpen: a három balkán fővárosban Zágrábban, Szarajevóban és Belgrádban a cégvezetők 2.5-szer többet keresnek a fővárosi átlagnál. 

A felmérésről


A Paylab fizetési felmérés kilenc ország fővárosának bérét kutatta, Budapest mellett Belgrádban (Szerbia), Pozsonyban (Szlovákia), Prágában (Csehország), Rigában (Lettország), Szarajevóban (Bosznia és Hercegovina), Tallinnban (Észtország), Vilniusban (Litvánia) és Zágrábban (Horvátország).


A felsővezetők kategóriájába az alábbi pozíciók tartoznak: Country Manager / Területi Igazgató, Gazdasági/Pénzügyi igazgató, Ügyvezető igazgató, Marketing igazgató, Kereskedelmi igazgató, HR igazgató, Vezérigazgató, Biztonsági igazgató, IT igazgató, Minőségügyi és ISO igazgató, Logisztikai igazgató, Üzletágvezető, Iskolai intézmény igazgatója, Egészségügyi intézmény igazgatója, Műszaki igazgató és Termelési igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában